Christian Hansen Ernst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christian Hansen Ernst
Født1660[1][1]Rediger på Wikidata
Død17. aug. 1694Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseOffentlig tjenesteperson Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Ulrik Frederik Gyldenløve, malt sammen med det mange tror er Christian Hansen Ernst.
Knivstikkersmauet i Kragerø, som er gaten hvor Ernst ble knivdrept.

Christian Hansen Ernst (død 17. august 1694 i Kragerø) var en norsk embedsmann med afrikansk opphav. Som mørkhudet i Norge på 1600-tallet vakte han oppsikt, men alle kilder tilsier at han ble behandlet godt inntil sin skjebnesvangre død som handlet om rivaleri mellom beilere til en kvinnes gunst.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Han oppholdt seg i London da han i 1669 ble ansatt som assistent hos Ulrik Frederik Gyldenløve som var stasjonert i London som ambassadør 1669–1670. Gyldenløve var ellers stattholder 1664–1699 og ledet diverse kriger.

Gyldenløve grunnla i 1671 Larvik og fikk i 1677 hovedansvaret for posten (postsjef). Ernst, som talte både engelsk og dansk, ble så ansatt hos den engelske James Wicker som i 1681 ankom Kragerø for å begynne som toller.

Kragerø[rediger | rediger kilde]

Ernst ble senere (enten 1681 eller 1694) utnevnt av nevnte stattholder Gyldenløve til et embede i Kragerø, med særskilt ansvar for posten som skulle til Skien. Han var også ansvarlig for det lille stedets veiing og måling, i tillegg til at han var vraker, hvilket innebar det å sikre kvaliteten på den fisk, kjøtt, tran og tjære som ble handlet der.

Knivdrept[rediger | rediger kilde]

Ernst ble knivdrept i det som i dag er Knivstikkersmauet. Ifølge en biografi[2] fortalte man lenge historier om dette i slekten Lystrup på Barland i Sannidal. Drapet skal ha blitt utført av en Grunde Olsen Barland som gjorde kur til samme Kragerø-dame som Ernst, og valgte å ta livet av ham, for så å rømme landet i syv år.

James Wicker overtok da hans embede, men døde i 1697.[3][2]

Sannhetsgehalt[rediger | rediger kilde]

Ifølge historiker Ola Teige er det ikke dekning for at Ernst faktisk var postmester,[4] det var myter i lokalsamfunnet, selv om Wicker finnes i protokoller fra den gang. Det er heller ikke sikkert at det (slik det er hevdet) er Ernst som er avbildet sammen med Gyldenløve på et maleri i Eidsvollsbygningen. Når noen tror dette likevel er mulig, skyldes det at det ikke ville vært tenkelig å avbilde en ubetydelig person sammen med en adelsmann.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Christian_Hansen_Ernst[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Ulf Hamran. «Christian Hansen Ernst». Store norske leksikon. 
  3. ^ «Tollere 1563-1886». Genealogi.no. Arkivert fra originalen 22. mars 2016. Besøkt 14. februar 2013. 
  4. ^ Ola Teige (2005). «Ernst fra Kragerø». Heimen: 42(3):195-204. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]