Chris Norman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christopher Ward Norman
Født25. okt. 1950[1][2][3]Rediger på Wikidata (73 år)
Redcar, Nord-Yorkshire, England
BeskjeftigelseSanger, gitarist, komponist, låtskriver, plateartist Rediger på Wikidata
NasjonalitetStorbritannia
Medlem avSmokie
Musikalsk karriere
SjangerSoft rock, poprock, glam rock
InstrumentVokal, gitar, piano
StemmetypeTenor
Aktive år1965–
PlateselskapBMG, Edel Records
Nettstedhttp://www.chris-norman.co.uk/
IMDbIMDb
Tidligere band
Smokie (1974-1986)

Chris Norman i Tallinn, Estland i 1995

.

Christopher Ward Norman (født 25. oktober 1950 i Redcar, North Yorkshire), kjent som Chris Norman. er en engelsk softrock sanger. Han er mest kjent som vokalist og rytmegitarist fra 1964 til 1986 i rockebandet Smokie, som var populært på 1970-tallet. I 1986 sluttet Norman i Smokie og startet en solokarriere hvor han også hadde enkelte hits i Europa, spesielt i Tyskland og Norden. I 1978 hadde han en hit i USA med låten «Stumblin’ In» sammen med Suzi Quatro.

Liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Da Chris Norman oppdaget rock and roll, kjøpte Norman sin første gitar da han var 7 år gammel. Hans tidlige influenser var Elvis Presley, Little Richard og Lonnie Donegan. I tidlige år Flyttet Normans foreldre ganske mye rundt i England,, hvilket resulterte i at Chris gikk på 9 forskjellige skoler, og bodde på mange forskjellige steder i England, som Redcar, Luton, Kimpton, og Nottingham. I 1962 derimot, flyttet familien tilbake til Normans mors hjemby, Bradford. Da Chris Norman nærmet seg 12 år, begynte han på St. Bede's Grammar School, der han møtte Alan Silson og Terry Uttley, fremtidige medlemmer i Smokie.

Som tenåringer, og inspirert av en ny æra av musikkgrupper som The Beatles og The Rolling Stones og etter hvert av Bob Dylan, begynte Chris Norman og Alan Silson å møtes og brukte nesten all sin fritid på å lære seg nye sanger på siner gitarer. De overtalte Terry Uttley til å bli med, sammen med vennen og trommeslageren Ron Kelly. Slik dannet de sitt første band. The Yen, Essence og Long Side Down var noen av navnene de brukte før de bestemte seg for navnet "The Elizabethans". Da Ron Kelly forlot bandet i 1973, spurte de en venn med navnet Pete Spencer om å ta over som trommeslager. Da var bandet, som ble til Smokie, komplett.

Mellom 1974 og tidlig 1980-tall, fikk Smokie suksess da de turnerte verden rundt, men presset over å hele tiden være borte fra familien begynte å slite på Chris Norman. Tidlig på 1980-tallet bestemte Norman seg for å bruke mer tid på å skrive sanger og arbeide i studio. Norman og Spencer jobbet nå med sanger for andre artister og skapte hitlåter for Kevin Keegan («Head Over Heels in Love», No. 31 UK hit), og for det engelske fotball-landslaget med sangen «This Time (We'll Get It Right)». Norman jobbet også med Agnetha Fältskog (på hennes soloalbum), Racey (på låten «Baby It's You»), Donovan (bakgrunnsang på albumet Donovan) og bandet Heavy Metal Kids.

I 1978, spilte Norman inn en duett med Suzi Quatro, «Stumblin' In», som klatret til nr. 4 på US Billboard Hot 100 og solgte over en million eksemplarer.

Chris Normans solokarriere skjøt fart i 1986 med sangen «Midnight Lady», som ble en hit i hele Europa og lå som nr. 1 i Tyskland i 6 uker, og solgte 900 000 eksemplarer. Ytterligere suksess fulgte med låtene «Some Hearts Are Diamonds», «No Arms Can Ever Hold You», «Broken Heroes», «Fearless Hearts», «Sarah» og «Baby I Miss You». I 1994 ble Norman tildelt "International Video Star of the Year" av CMT Europe.

I 2004 deltok han i Comeback Show på den tyske TV-kanalen "ProSieben", der han framførte låten «Stumblin' In», i en duett sammen med C. C. Catch. I den siste episoden av showet, opptrådte han sammen med Smokie i den aller siste sangen.

2. juni 2007 opptrådte Norman på Peel Bay Festivalen på Isle of Man.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studioalbum

Livealbum

Singler (utvalg)

Samlingsalbum

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

  • Löwe von Radio Luxemburg Silver Award
  • Goldene Europa
  • CMT Europe International Video Star of the Year
  • Gala zur Verleihung des Internationalen Schlagerpreises
  • Radio Regenbogen Award

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 2. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ filmportal.de, Filmportal-ID 1c1eefdce7714ad7a3a85fee750cabff, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Discogs, Discogs artist-ID 134516, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]