Chris Hemsworth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Chris Hemsworth
Chris Hemsworth
Født 11. august 1983 (31 år)
Australia Melbourne, Victoria, Australia
Ektefelle Elsa Pataky (2010-nå)
Yrke Skuespiller
Aktive år 2002-
Kjente roller .
IMDb IMDb

Chris Hemsworth (født 11. august 1983 i Melbourne) er en australsk skuespiller, best kjent for rollen som Thor i filmen med samme navn, men har også spilt i en rekke andre filmer/serier, deriblant filmen Star Trek fra 2009 og såpeserien Home and Away.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Chris Hemsworth spilte "Kim Hyde" fra 2004 til 2007 i såpeserien Home and Away. Han gjorde opprinnelig audition for en annen rolle (som han følgelig ikke fikk), men imponerte produsentene såpass mye at de lagde en ny karakter spesielt for ham. Dette ble hans gjennombrudd som skuespiller i hjemlandet.

Han har deretter spilt i flere amerikanske filmer. Han hadde en mindre rolle i A Perfect Getaway (2009) (hvor han spilte mot Steve Zahn og Milla Jovovich). Det hadde han også i storfilmen Star Trek. Han hadde så en av hovedrollene i thrilleren Ca$h (2010), mot blant andre Ringenes herre-stjernen Sean Bean.

Det store gjennombruddet i Hollywood kom imidlertid i filmen Thor (2011), hvor han spilte tittelrollen. Filmen, som ble regissert av Kenneth Branagh, hadde et budsjett på 150 millioner dollar og spilte inn det tredobbelte på verdensbasis. Hemsworth fikk mye skryt for sin macho tolkning av rollen. Andre som medvirket i filmen er skuespillere som Natalie Portman, Anthony Hopkins, Tom Hiddleston og Stellan Skarsgård.

Hemsworth har også roller i actionfilmen Red Dawn (en nyinnspilling av filmen fra 1984) og skrekkfilmen The Cabin in the Woods, som begge for lensgt er ferdiginnspilt, og som etter lang ventetid omsider har fått kinodistribusjon i USA, mye grunnet Hemsworths suksess med Thor. Begge filmene kommer på amerikanske kinoer i løpet av 2012. Det er foreløpig ikke annonsert om de også dukker opp på kinoer i Norge.

Den australske skuespilleren har også en av hovedrollene i den kommende The Avengers, hvor han gjentar rollen som Thor. Han rotter seg i den filmen sammen med andre superhelter som Iron Man (Robert Downey Jr.), Captain America (Chris Evans) og Hulken (Mark Ruffalo) for å stoppe superskurken Loki (Tom Hiddleston).

Etter suksessen med Thor ble også klart at han ville spille Jegeren i Snehvit-versjonen Snow White and the Huntsman (2012), sammen med blant andre Kristen Stewart og Charlize Theron. I 2013 spilte han racerføreren James Hunt i Ron Howards biografiske actiondrama Rush, som omhandler hvordan forholdet mellom Hunt og erkerivalen Niki Lauda (Daniel Brühl) var på 70-tallet. Senere på året gjentar han rollen som Thor i Thor: The Dark World.

Annet[rediger | rediger kilde]

Hemsworth var med i Dancing with the Stars – den australske versjonen av Skal vi danse – i 2006. Han hang med helt til program 7 i serien, hvor han ble slått ut. Han ble dermed nummer seks i konkurransen.

Han er for øvrig bror av Liam Hemsworth, som har datet tenåringsstjernen Miley Cyrus og som skal spille i filmversjonen av boken The Hunger Games. Hans eldre bror Luke er også skuespiller, men har foreløpig ikke slått til på samme måte som sine to berømte brødre. Chris Hemsworth har tidligere hatt et forhold til Isabel Lucas, som spilte Tasha Andrews i Home and Away. Han er nå gift med skuespillerinnen Elsa Pataky. De møttes gjennom deres felles agent tidlig i 2010. De giftet seg i desember 2010, altså kun noen få måneder senere. Paret fikk barnet India i midten av mai.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Filmer[rediger | rediger kilde]

TV-serier[rediger | rediger kilde]