Chr. Knag (møbelfirma)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Chr. Knag var en snekker- og møbelforretning i Bergen, startet av Christopher Severin Knag i 1878 og videreført av sønnen Alf Knag. Bedriften ble lagt ned i 1975.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etableringen[rediger | rediger kilde]

Christopher Knag etablerte seg som møbelsnekker i Bergen i 1878. i et lite verksted i Kroken 3 i Dreggen. Den gang hadde han kun 60 kroner i startkapital, og måtte avfinne seg med en leid høvelbenk. På slutten av 1800-tallet var det rundt 45 snekker- og møbelforretninger i Bergen, så det var mange konkurrenter.

Knag fikk raskt et godt ry som dyktig snekker. Dette gjorde at han fikk anledning til å knytte til seg svenner, og etterhvert læregutter. Lokalene ble for små, og han måtte se seg om etter et nytt egnet sted, i Skostredet 1. Her var det tilstrekkelig plass til at bedriften kunne vokse. Etter 25 år, i 1909, ble lokalene atter en gang for små, og han fant et større lokale i Domkirkegaten 6, og der ble bedriften ble værende. De første årene gikk det heller dårlig, men det ryktes etter hvert at han leverte fremragende kvalitetshåndverk. Derfor varte det ikke lenge før bedriften tok seg opp.

Produksjonen[rediger | rediger kilde]

Knag sin produksjon rettet seg mest mot en voksende middelklasse. Etter hvert fikk han også kunder fra borgerstanden, som tidligere helst bestilte sine møbler fra utlandet. Enkelte kunder bestilte gjerne et sett møbler til hele rom, da fikk alle møblene en helhetlig stil. Stilen kunne variere fra helt enkel empire til en mer svulmende rokokko. Knag lagde møbler i den stil kunden ønsket, han lagde gjerne flere utkast som kunden kunne velge mellom.

Knag la stor vekt på kvalitet, konstruksjon og stilrenhet, derfor fikk også Knagmøbler et godt ry som kvalitetsmøbler, både i innland og utland. Bestillingene kom ikke bare fra Bergen, men også fra resten av landet og fra en del andre land. Knag var også spesielt kjent for sine arbeider i intarsia, bilder i tre innfelt i møbelflater. I dag er Knagmøbler sett på som familieklenodier og samleobjekter.

Veksten[rediger | rediger kilde]

På det meste var det ca. 60 ansatte hos Chr. Knag, det var snekkere, dreiere, treskjærere, møbeltapetserere, kontorpersonale, svenner, læregutter og en sjåfør. Knagmøblene er stort sett tegnet av enten Christoffer, Johan - eldste sønn som egentlig skulle overta bedriften, men døde i ung alder - eller Alf, men de var ikke alltid med på selve produksjonen av møblene.

I 1932 åpnet bedriften en filial i Oslo, Chr. Knag AS i Arbinsgate 1. Her tok de imot bestillinger på møbler som så ble lagd i Bergen og fraktet til Oslo. Dette viste seg med tiden å bli dyrt i forhold til administrasjon og transport. I 1938 ble det også opprettet en salgsfilial i Bergen, Interiørkunst AS i Starvhusgaten. Her ble det solgt møbelstoffer, gulvtepper, gardiner, kunst- og dekorasjonsgjenstander, lamper m.m.

Da andre verdenskrig brøt ut hadde firmaet opparbeidet seg et betydelig varelager. Da grensene ble stengt for import var dette lageret av stor betydning for videre drift av Chr. Knag. Lageret ble etter hvert tømt, også for ukurante varer. Da måtte krisevarer og erstatningsstoffer tas i bruk.

Nedgang og avvikling[rediger | rediger kilde]

I de første etterkrigsårene gikk det bra for firmaet, men etter hvert som fabrikkproduserte møbler ble billigere og arbeidernes lønninger steg gikk det dårligere for Chr. Knag. Som resultat av dårlige tider ble Oslo-avdelingen, som var dyr i drift, solgt i 1954. Bemanningen på verkstedene ble redusert gradvis til et minimum. Rundt 1967 ble Interiørkunst AS skilt ut av Chr. Knag og overtatt av Alf Knags sønn, Finn Knag. Det ble stadig vanskeligere å selge håndlagde kvalitetsmøbler til kunder som ønsket billigere møbler. Da Alf Knag døde i 1975 var det ugjenkallelig slutt for bedriften Chr. Knag, som da hadde produsert møbler i 97 år.

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Arkivet etter Christopher og Alf Knag er oppbevart ved Bergen byarkiv. Arkiv er innholdsrikt, med materiale fra perioden 1870–1975. Det dreier seg om dokumentasjon vedrørende driften, tegninger, samt noe privat materiale. Bedriften hadde ulike typer kataloger beregnet på kunder, og noen av disse inneholder foto og tegninger av møbler, i tillegg til detaljerte beskrivelser av møbler uten illustrasjoner. Det kunstneriske materialet dreier seg om møbeltegninger i 1:10 format og håndkolorerte kopier av disse. I tillegg finnes skisser til møbler og intarsia, en stor mengde 1:1 arbeidstegninger/sjablonger som ble brukt som mal i møbelproduksjonen. Chr. Knag var spesielt kjent for møbler med innlagt intarsia, bilder i tre. Arkivet inneholder derfor en del prøver av intarsia.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Arkivet etter Christopher og Alf Knag.
  • Reigstad, Ingebjørg: Christopher Knag. En bergensk møbelkunstner. Bergen 1997

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]