Chr. Bjelland & Co

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chr. Bjelland & Co
Org.formAksjeselskap
Org.nummer914813212
BransjeEiendomsforvaltning
Etablert1882
HovedkontorOslo
LandNorge
AdresseParkveien 57
Grunnlegger(e)Christian Bjelland

Chr. Bjelland & Co er et tidligere norsk fiskeforedlingsselskap som ble etablert i Stavanger i 1882 av Christian Bjelland. Selskapet utviklet seg raskt til å bli Skandinavias ledende hermetikkfabrikk. «Ikke noe snikk-snakk, Bjellands hermetikk, takk» var et allment kjent munnhell på 1900-tallet. Logoen til Bjelland, «Mannen med fisken» tegnet av Th. Kittelsen ble sammen med bedriftens varemerke «King Oscar», verdenskjente. Selskapet åpnet allerede i 1902 kontor i New York og eksport av selskapets produksjon fra Norge til USA, Canada, Sør-Afrika og Japan utgjorde hoveddelen av omsetningen. Chr. Bjelland & Co var i mange år Stavangers største arbeidsgiver. Selskapet er nå aktiv som investerings- og eiendomsselskap. Det ble aksjeselskap fra 1927.

Historie[rediger | rediger kilde]

«Nansen Brand» 1896. Tegningen av Fridtjof Nansen er laget på grunnlag av et fotografi tatt av L. Szacinski ved Nansens hjemkomst fra Grønland i 1889.

Selskapet ble ledet av grunnleggeren Christian Bjelland, siden av sønnen Ragnvald Bjelland (1886–1955), deretter av hans sønner Christian Wilhelm Bjelland (1913–84) og Frithjof Ragnvald Bjelland (1914–92). Sistnevntes sønn Christian Bjelland overtok som administrerende direktør i 1982.

Den første fabrikken ble åpnet i 1894 [trenger referanse]da produksjon av sardiner i fabrikk nr. 1 på Skagenkaien startet. Selskapet ble raskt et av landets og verdens største hermetikkprodusenter. Chr. Bjellands fabrikker var de største i Stavanger fra århundreskiftet og langt inn i nedgangstidene for hermetikkproduksjonen i byen.

Da Søren Opsal, den 17. mai 1900 lanserte den første brukbare falsemaskinen for firkantet blikkboks, kjøpte Chr. Bjelland & Co to av Opsals falsemaskiner.

I 1905 fant hermetikkformann, Ole Andreas Rasmussen, ansatt hos Chr. Bjelland & Co A/S opp en måte å konstruere åpningshempen i ett stykke med lokket, slik at man slipper loddeoperasjonen. Patentet i Bjellands blir etterhvert tatt i bruk av hele industrien.

Samme år skjedde det flere store oppfinnelser i Stavanger. Den helpressede boksen, «Reinertsmaskinen» og Opsals presseverktøyoppfinnelser revolusjonerte den emballasjemessige siden av sardinproduksjonen og fortrengte den «franske» boksen fra markedet. Chr. Bjelland & Co A/S kjøpte maskin nr. 3 og 4 av «Reinertsmaskinen».

I 1930 kjøpte Chr. Bjelland & Co fem av Benz & Hilgers etiketteringsmaskiner, som de eneste i landet. Maskinene hadde en kapasitet på om lag 40 bokser per minutt. Denne maskinen var unik i sitt slag og pakker boksen både med pergamynpapir, garantiseddel, sideetikett og toppetikett. En av maskinene står i dag utstilt på Hermetikkmuseet i Stavanger.

I 1957 tok Bjellands fabrikker i bruk frosset sardinråstoff, og de andre fabrikkene fulgte etter. På den måten kunne produksjonen foregå året rundt.

I 1958 ble det bygget en stor sentralfabrikk på Verven i Stavanger. Den hadde en kapasitet som tilsvarte tre fabrikker av gammel størrelsesorden, med en dagskapasitet om lag 800 kasser à hundre bokser. Fabrikken hadde helårsdrift med frosset råstoff utenom fiskesesongen og var utstyrt med en ny type leggelinje hvor boksene automatisk ble rettvendt, dosert med olje og transportert enkeltvis ut til leggerne. Fiskebrettene ble tømt for fiskerester og vasket før de ble lagt automatisk inn i klippemaskinen for påføring av ny røkt fisk. Leggelinjen med utstyr ble utviklet ved hermetikklaboratoriets maskinavdeling og ga større yteevne og en betydelig innsparing av arbeidskraft.

I 1964 gikk man til anskaffelse av frysebåten MS «Sardinen». I 1966 viste det seg at Bjellands resultater med sin første frysebåt var meget gode. Chr. Bjelland & Co. A/S anskaffet nok en frysebåt, MS «Stavangeren», og den tredje frysebåten, MS «Svithun», i 1970.

I 1972 kjøpte Chr. Bjelland & Co. A/S opp byens eldste hermetikkselskap, Stavanger Preserving Co.

I 1981 ble Chr. Bjelland & Co og de gjenværende norske sardin-produsenter slått sammen i ett konsern, Norway Foods Ltd., med hovedkontor i Stavanger. Det medførte at Norway Foods overtok all produksjon, og at Chr. Bjelland & Co. ble et eiendoms- og holdingselskap.

Selskapets siste fabrikk ble drevet frem til våren 1983, da det ble slutt på driften ved produksjonsanlegget på Verven.

Norway Foods ble 1996 overtatt av Rieber & Søn.

Kilder[rediger | rediger kilde]