Chlosyne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chlosyne
Chlosyne nycteis
Nomenklatur
Chlosyne
Butler, 1870
Hører til
Melitaeini, Nymphalinae,flikvinger,
dagsommerfugler,
sommerfugler
Økologi
Antall arter: 26
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Amerika
Inndelt i

Chlosyne er en slekt av sommerfugler som tilhører gruppen rutevinger (Melitaeini) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). De er stort sett ganske små, brun- eller gulaktige sommerfugler, ofte med mørkt nettmønster på vingene. Alle de 26 kjente artene er amerikanske.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ganske små (vingespenn 25 – 40 mm) sommerfugler, relativt spinkelt bygde. Som hos de aller fleste flikvinger er frambeina reduserte. Vingene er avrundede, ikke flikete langs ytterkanten. Fargen kan variere en god del men Chlosyne-artene har vanligvis brunlig grunnfarge med gule eller oransje tegninger. Noen har også oransje grunnfarge. Bakvingenes underside har ofte vekselvise hvite og brunlige tverrbånd, kantet med svart. Larvene er dekket med torner, puppene knudrete.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Rutevingene er ikke spesielt sterke flygere, og de fleste artene er nokså stedbundne med små, lokale kolonier. De finnes særlig på blomsterenger. Larvene lever selskapelig i silkespinn. De tar opp forsvarsstoffer fra næringsplantene og er derfor trolig usmakelige for rovdyr. De overvintrer som larver. Denne slekten kan bruke mange ulike planter som næring, blant annet fra akantusfamilien og kurvplantefamilien.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i både Nord-, Mellom- og Sør-Amerika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Chlosyne ehrenbergii. Denne arten avviker noe fra de fleste andre
Chlosyne fulvia, hunn

Slekten blir delt opp i artsgrupper som trolig representerer monofyletiske grupper.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]