Chlorophorus herbstii

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chlorophorus herbstii
Nomenklatur
Chlorophorus herbstii[1]
(Brahm, 1790)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektChlorophorus
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

CR — Kritisk truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: åpen løvskog
Utbredelse: Vestlige den palearktiske sone
I Norden funnet i Sverige og Finland.

Chlorophorus herbstii er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Denne arten finnes i det sørlige Sverige og Finland i Norden, men er sjelden. I Norge ble den funnet første gang fra Hole i Buskerud i 2011.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (8–15 mm), slank, langbeint trebukk, kroppen er tett kledt med gulgrønne til grågrønne hår bortsett fra fore svarte flekker på pronotum og tre par svarte flekker på dekkvingene. Antennene er ganske spinkle og noe over halvparten så lange som kroppen. Pronotum har jevnt rundede sider, med to ovale svarte flekker i midten som kan være sammenvokst og danne en hjerteformet flekk, et par mindre flekker på sidene. Dekkvingene er en tanke bredere enn pronotum, med helt avrundede skuldre, og tre par store, runde svarte flekker, det fremste paret er gjerne C-formet. Beina er litt mørkere enn kroppen, lange og slanke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i døde greiner og tynne stammer av løvtrær, mest lind. Trær som er angrepet av misteltein ser ut til å være særlig attraktive. Veden må være hard og ikke angrepet av sopp. Utviklingen tar vanligvis to-tre år. De voksne billene er aktive fra slutten av juni til juli og besøker gjerne blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa, unntatt de nordligste og vestligste delene, og i det sørvestlige Sibir. I Norden forekommer den i de sørlige delene av Sverige og Finland, men er sjelden. I Norge ble noen døde eksemplarer av arten funnet i en død lindestamme i Hole i Buskerud i 2011.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 28. februar 2022. Besøkt 28. februar 2022. 
  2. ^ Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av Chlorophorus herbstii for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 27. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]