Chiropteromyzidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chiropteromyzidae
Nomenklatur
Chiropteromyzidae
Populærnavn
chiropteromyzider
Hører til
høyere fluer,
tovinger,
vingede insekter
Økologi
Antall arter: 3
én eller to arter kanskje i Norge
Habitat: på land, larvene lever i fuglereir eller i flaggermus-guano
Utbredelse: Europa, Øst-Asia og Nord-Amerika
Inndelt i

Chiropteromyzidae er en liten familie av små, mørke fluer som lever i fuglereir eller flaggermus-kolonier. Det latinske navnet betyr «flaggermusfluer» men dette navnet er brukt på en annen, ikke beslektet familie på norsk. Bare tre arter er kjent, ingen av dem er publisert fra Norge, men to er kjent fra Finland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (1,2–2 mm), mørke fluer. Hodet har punktøynene vidt spredte, det dannes dermed en stor ocellartriangel. Det fremste punktøyet sitter midt i pannen. Børstene som sitter mellom punktøynene (ocellarsetae) er uvanlig lange. Ved innerkanten av hvert fasettøye sitter det to børster. Brystet (thorax) har mange hår i 7-8 rekker på oversiden. Vingene ligner de hos sumpfluer, men mangler piggene langs fremkanten (costa). Ellers ser denne familien stort sett ut som små sumpfluer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne familien er knyttet til guano fra flaggermus (slekten Chiropteromyza) eller fuglereir (slekten Neossos). Chiropteromyza ble funnet i guano fra storflaggermus i et hult tre, Neossos nidicola har blitt funnet i et reir av stær, og Neossos marylandicus i et svalereir. Alle artene i denne familien blir regnet som sjeldne, og de er bare blitt funnet noen få ganger.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Det er noe usikkert hvilke fluer Chiropteromyzidae er i slekt med, men det virker mest sannsynlig at de er foholdsvis nære slektningen av sumpfluene.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Papp, L. 1998. Families of Heleomyzoidea. I: Papp, L. og Darvas, B. (red.): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 425-455. Science Herald, Budapest.
  • Nettressursen Fauna Europaea. [1] Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]