Chionanthus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chionanthus
Chionanthus mala-elengi
Nomenklatur
Chionanthus
L.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenleppeblomstordenen
Familieoljetrefamilien
Økologi
Antall arter: 80–100
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: Afrika, Amerika, Asia, Australia
Inndelt i

Chionanthus er en slekt i oljetrefamilien.

De er trær eller busker og er som regel eviggrønne. Bladene er motsatte og enkle. Blomsterstanden sitter i bladhjørnene, eller er mer sjeldent endestilt. Blomstene er hvite, gule eller rosa, og frukten er en steinfrukt.

De 80–100 artene er utbredt i tropiske og subtropiske deler av Afrika, Amerika, Asia og Australia. Tre arter finnes i tempererte strøk, i Øst-Asia Chionanthus retusus og i østlige Nord-Amerika virginiasommersnø (C. virginicus) og C. henryae.

Noen botanikere mener at Chionanthus skal begrenses til de tre løvfellende og tempererte artene, mens de eviggrønne og tropiske skal plasseres i en egen slekt, Linociera, men det er ingen klare morfologiske trekk som skiller de to gruppene. Molekylærgenetiske studier viser at Chionanthus i tradisjonelt omfang er en polyfyletisk gruppe. Artene i Afrika og på øyene i Det indiske hav er mer i slekt med Noronhia enn med resten av Chionanthus.

Chionanthus er populære hageplanter i mange land.

Det vitenskapelige navnet kommer fra gresk khion, «snø», og anthos, «blomst», og viser til de snøhvite blomstene hos virginiasommersnø.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Chionanthus». Flora of China. Besøkt 22. februar 2015. 
  • C. Hong-Wa og G. Besnard (2013). «Intricate patterns of phylogenetic relationships in the olive family as inferred from multi-locus plastid and nuclear DNA sequence analyses: a close-up on Chionanthus and Noronhia (Oleaceae)». Molecular Phylogenetics and Evolution. 67 (2): 367–378. ISSN 1055-7903. PMID 23415987. doi:10.1016/j.ympev.2013.02.003. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]