Chi Haotian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chi Haotian
Født9. juli 1929Rediger på Wikidata (94 år)
Zhaoyuan
BeskjeftigelsePolitiker, offiser Rediger på Wikidata
Embete
  • Medlem av Den nasjonale folkekongress (9th National People's Congress, 8th National People's Congress, 7. nasjonale folkekongress, 3rd National People's Congress, 2nd National People's Congress)
  • Minister of National Defense of the People's Republic of China (1993–2003)
  • Vice Chairman of the Central Military Commission (1995–2002) Rediger på Wikidata
PartiKinas kommunistparti
NasjonalitetKina

Chi Haotian (forenklet kinesisk: 迟浩田; tradisjonell kinesisk: 遲浩田; pinyin: Chí Hàotián; født 10. juli 1929 i Zhaoyuan i provinsen Shandong i Kina) er en pensjonert kinesisk general og kommunistisk politiker. Han er en av få nålevende kinesiske militære på ledende nivå som har både kamperfaring og lang politisk erfaring.

Chi deltok som soldat i Den åttende rutearmé under den annen sino-japanske krig og ble medlem av Kinas kommunistiske parti i 1946.

I 1973 ble han utnevnt til vise politisk kommissær over Beijings militærregion og han var stedfortredende sjefredaktør for den offisielle avisen Folkets Dagblad.

Etter at Deng Xiaoping innledet økonomiske reformer fikk Chi Haotian en rekke viktige stillinger innen stat, parti og militær. I 1982 ble han valgt inn i sentralkomitéen og 1997 ble han medlem av politbyrået. Årene 1995-2001 var han viseordfører for Den sentrale militærkommisjon. I 1993 ble han medlem av i statsrådet som Kinas forsvarsminister, og forble i den stillingen til 2003.

Han har deretter trådt tilbake fra de fleste av sine formelle verv, men har fortsatt stor innflytelse innen det kinesiske forsvar.

Han spilte en fremtredende rolle under militæraksjonen mot demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i 1989.

I februar 2005 skal, påstås det, Chi Haotian ha holdt en tale for partiledelsen der han gikk inn for at Kina skulle invadere USA for å kolonisere kontinentet.[1] Han var da 76 år gammel. Talens autentisitet har ikke kunne bekreftes, men den kinesiske dissidenten og forfatteren Zheng Yi anser at talen avslører «partiets sanne ansikt».[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]