Charopus graminicola

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Charopus graminicola
Nomenklatur
Charopus graminicola
Dejean, 1833
Synonymi
Charopus flavipes
Hører til
Charopus,
blærebiller,
børstebiller,
Gnag- og maurbiller,
Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, ?
finnes i Norge

Charopus graminicola (Dejean, 1833) er en bille i familiegruppen børstebiller. Den tilhører blærebillene som har oppblåsbare blærer nær forhjørnene av brystskjoldet (pronotum) og på sidene av bakkroppen. Den er utbredt, men ikke vanlig. Den er registret i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kroppen er 2,2-2,5 millimeter lang og har en matt, men metallisk svartgrønn farge. Hodet med de noe utstående fasettøynene er like bredt som brystet. Antennene er festet noe foran fasettøynene, de har elleve ledd og er svarte, bortsett fra rotleddene som er mer gule. Dekkvingene hos de nordiske artene med en spredt lys oppstående behåring, sammen med en finere liggende behåring. Den er kort, men lett å se (krever forstørrelse). Hunner mangler flygevinger, men har velutviklede dekkvinger. Brystskjoldet er smalere i bakkanten enn på midten. Dekkvingene slutter ved sidekanten og mangler en innoverbøyd fortsettels litt inn under bakkroppen. Beina er ganske slanke, alle føtter har fem ledd. Fram- og mellom beina er lysere enn bakbeina.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Charopus graminicola finnes på tørre gressenger. Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. Side 69. (344 sider) ISBN 8712166936
  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]