Charopus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Charopus
Nomenklatur
Charopus
Erichson, 1840
Hører til
blærebiller,
børstebiller,
Gnag- og maurbiller,
Økologi
Antall arter: 1 i Norge,
11 i Europa,
? i verden
Habitat: på land
Utbredelse: ?
Inndelt i
  • se tekst i artikkelen

Charopus er en slekt av biller i delgruppen (underfamilien) blærebiller i familiegruppen børstebiller. En art, Charopus graminicola er registrert i Norge.

Disse billene har oppblåsbare blærer nær forhjørnene av brystskjoldet (pronotum) og på sidene av bakkroppen. Hodet med de noe utstående fasettøynene er like bredt som brystet. Antennene er festet noe foran fasettøynene, de har elleve ledd. Dekkvingene hos de nordiske artene med en spredt lys oppstående behåring, sammen med en finere liggende behåring. Den er kort, men lett å se (krever forstørrelse). Brystskjoldet er smalere i bakkanten enn på midten. Dekkvingene slutter ved sidekanten og mangler en innoverbøyd fortsettelse litt inn under bakkroppen. Beina er ganske slanke, alle føtter har fem ledd.

Systematisk inndeling med europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Charopus har 11 arter i Europa.[1] Systematisk blir gruppen blærebiller, enten regnet som en egen familie, Malachiidae, eller, som her, som en underfamilie av børstebiller (Melyridae).

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fauna Europaea - besøksdato 3. februar 2010

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. Side 69. (344 sider) ISBN 8712166936

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]