Charlottenlund slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Charlottenlund slott
Charlottenlund slott tegnet av H.G.F. Holm ca. 1830

Charlottenlund slott ligger i Gentofte kommune, nord for København, i et skogsområde som tidligere var kjent som Gyldenlund.

Slottet er oppført til og oppkalt etter kong Christian VI av Danmark-Norges' søster Charlotte Amalie i 173133, antagelig av arkitekten Johan Cornelius Krieger under ingeniøroffiseren H.H. Scheels ledelse. I virkeligheten var det ikke et nytt slott, men en ombygning og utvidelse av et eldre lystslott, kalt Gyldenlund.

I en lengre periode på 1800-tallet bodde prinsesse Louise Charlotte og landgreve Vilhelm av Hessen her. Kronprinsparet Frederik VIII og Louise overtok i 1869. De lot arkitekt Ferdinand Meldahl stå for en radikal endring av slottet i 188081. Slottet ble forlenget med to fag og forsynt med to tverrfløyer og en kuppel. Barokkslottet skiftet helt karakter og fremsto nå i fransk renessansestil. I 1883 oppførte Meldahl ytterligere en kavalerbygning og en økonomibygning langs Jægersborg Allé.

Både Christian X og hans bror prins Carl, som ble valgt til konge av Norge som kong Haakon VII i 1905, ble født på Charlottenlund slott. Enkedronning Louise bodde her til sin død i 1926.

I 1935 var slottet ikke lenger i bruk av den danske kongefamilien og det ble gjort om til bruk for Danmarks Fiskeriundersøgelser, som flyttet inn året etter og som fremdeles holder til på slottet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 55°45′1″N 12°34′50″Ø