Charlottenlund slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 55°45′1″N 12°34′50″Ø

Charlottenlund slott
Charlottenlund slott tegnet av H.G.F. Holm ca. 1830

Charlottenlund slott ligger i Gentofte kommune, nord for København, i et skogsområde som tidligere var kjent som Gyldenlund.

Slottet er oppført til og oppkalt etter kong Christian VI av Danmark-Norges' søster Charlotte Amalie i 173133, antagelig av arkitekten Johan Cornelius Krieger under ingeniøroffiseren H.H. Scheels ledelse. I virkeligheten var det ikke et nytt slott, men en ombygning og utvidelse av et eldre lystslott, kalt Gyldenlund.

I en lengre periode på 1800-tallet bodde prinsesse Louise Charlotte og landgreve Vilhelm av Hessen her. Kronprinsparet Frederik VIII og Louise overtok i 1869. De lot arkitekt Ferdinand Meldahl stå for en radikal endring av slottet i 188081. Slottet ble forlenget med to fag og forsynt med to tverrfløyer og en kuppel. Barokkslottet skiftet helt karakter og fremsto nå i fransk renessansestil. I 1883 oppførte Meldahl ytterligere en kavalerbygning og en økonomibygning langs Jægersborg Allé.

Både Christian X og hans bror prins Carl, som ble valgt til konge av Norge som kong Haakon VII i 1905, ble født på Charlottenlund slott. Enkedronning Louise bodde her til sin død i 1926.

I 1935 var slottet ikke lenger i bruk av den danske kongefamilien og det ble gjort om til bruk for Danmarks Fiskeriundersøgelser, som flyttet inn året etter og som fremdeles holder til på slottet.

Charlottenlund slott er fredet.[1]

Kilder[rediger | rediger kilde]