Charlottenlund slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Charlottenlund Slott»)
Charlottenlund slott
LandDanmarks flagg Danmark
Grunnlagt1731
Høyde o.h.20 meter
Posisjonskart
Charlottenlund slott ligger i Region Hovedstaden
Charlottenlund slott
Charlottenlund slott
Charlottenlund slott (Region Hovedstaden)
Kart
Charlottenlund slott
55°45′01″N 12°34′50″Ø

Charlottenlund slott tegnet av H.G.F. Holm ca. 1830

Charlottenlund slott ligger i Gentofte kommune, nord for København, i et skogsområde som tidligere var kjent som Gyldenlund.

Slottet er oppført til og oppkalt etter kong Christian VI av Danmark-Norges' søster Charlotte Amalie i 173133, antagelig av arkitekten Johan Cornelius Krieger under ingeniøroffiseren H.H. Scheels ledelse. I virkeligheten var det ikke et nytt slott, men en ombygning og utvidelse av et eldre lystslott, kalt Gyldenlund.

I en lengre periode på 1800-tallet ble slottet bebodd av prinsesse Louise Charlotte og landgreve Wilhelm av Hessen-Kassel. Kronprinsparet Frederik og Louise overtok i 1869. De lot arkitekt Ferdinand Meldahl stå for en radikal endring av slottet i 188081. Slottet ble forlenget med to fag og forsynt med to tverrfløyer og en kuppel. Barokkslottet skiftet helt karakter og fremsto nå i fransk renessansestil. I 1883 oppførte Meldahl ytterligere en kavalerbygning og en økonomibygning langs Jægersborg Allé.

Både Christian X og hans bror prins Carl, som ble valgt til konge av Norge som kong Haakon VII i 1905, ble født på Charlottenlund slott. Enkedronning Louise bodde her til sin død i 1926.

I 1935 var slottet ikke lenger i bruk av den danske kongefamilien og det ble gjort om til bruk for Danmarks Fiskeriundersøgelser, som flyttet inn året etter og som fremdeles holder til på slottet.

Charlottenlund slott er fredet.[1]

Kilder[rediger | rediger kilde]