Charlottenborg (Danmark)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Charlottenborg sett fra Kongens Nytorv

Charlottenborg er et utstillingslokale og plass for flere kulturinstitusjoner i det sentrale København i Danmark. Her ligger blant annet Det Kongelige Danske Kunstakademi og Danmarks Kunstbibliotek.

Charlottenborg ligger ved Kongens Nytorv i København. Den eldste delen av Charlottenborg er det gamle Charlottenborgs slott (da. Charlottenborg Slot) som stammer fra slutten av 1670-årene. Charlottenborgs slott ble oppført av Ulrik Frederik Gyldenløve og var en av de første større bygningene som ble oppført ved det den gang nyanlagte Kongens Nytorv.

Bygningens historie[rediger | rediger kilde]

Christian IV hadde gitt en del av tomten til sin elskerinne Vibeke Kruse som en «lyst-og kjøkkenhage» og derfra gikk den i arv til Ulrik Christian Gyldenløve. Siden ble tomten overdratt til Ulrik Frederik Gyldenløve, som fikk skjøte på den i 1669.

Paléet[rediger | rediger kilde]

Charlottenborg i 1870-årene
Fra J.P.Trap: Kongeriget Danmark 2. utgave 1879

Oppføringen av Gyldenløves Palais som det opprinnelig ble kalt, startet den 3. april 1672 og sto på mens Gyldenløve for det meste oppholdt seg i Norge. Paléet fremsto som en bygning med tre fløyer i 1677. I 1683 ble slottsgården lukket da det ble bygget en lavere fjerde fløy ut mot slottshagen som lå langs den nyoppførte Nyhavnskanalen ned til vannet.

Etter Christian Vs død i 1699 overtok dronning Charlotte Amalie, paléet som enkesete den 5. juni 1700 for en sum av 50 000 kronedaler. Heretter ble det kalt Charlottenborg.

Etter enkedronningens død i 1714 gikk det i arv til hennes barn Carl og Sophie Hedevig for siden å havne hos Christian VI. Det ble renovert i 173637 og hadde skiftende beboere og benyttelse for en periode. Blant annet holdt Det musikalske Societet, Kurantbanken, Christianhavns tyske Kirkes Lotteri og Det kgl. danske Selskab til den nordiske Histories og Sprogets Forbedring til her. Det ble også innredet en liten teatersal som ble benyttet til konserter, opera og skuespill.

Kunstakademiet[rediger | rediger kilde]

Alle disse aktivitetene måtte imidlertid vike da kunsten tok over. Kunstakademiet var blitt opprettet i 1701 og den tilhørende skolen «Male- og Tegneakademiet» var kommet til i 1744. I 1753 overtok skolen en stor del av Charlottenborg og i 1787 ble paléet endelig overdratt til akademiet som eiendom – med unntak av en periode etter Københavns brann i 1795 hvor et antall institusjoner flyttet midlertidig inn.

Utstillingsbygningen[rediger | rediger kilde]

Parken var også blitt overdratt til akademiet. I 1778 ble parken omdannet da Københavns Botanisk Have fikk sin tredje plassering her. Botanisk Have flyttet videre til sin nåværende plassering i 1874 da vollene ble sløyfet og akademiet brukte nå i stedet sitt hageareal til å oppføre en utstillingsbygning som sto ferdig i 1883. Bygningen ble tegnet av arkitektene Albert Jensen og Ferdinand Meldahl.

Utstillingsbygningen gjennomgikk en omfattende renovering i perioden 200708. Stedet endret også navn til Kunsthal Charlottenborg for å signalere et brudd med en stagnerende historie og markere et skifte til en mer visjonær fremtid.[1]

Charlottenborg i dag[rediger | rediger kilde]

Charlottenborg huser fremdeles flere institusjoner med tilknytning til kunstverdenen. Dessuten avholdes det utstillinger i utstillingsbygningen, blant annet Charlottenborg Forårsudstilling.

Bygningen er fredet.[2]

Kilder og noter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 55°40′48,7″N 12°35′13″Ø