Charlie Christensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Charlie Christensen
Født1958[1]Rediger på Wikidata
Bromma
BeskjeftigelseTegneserietegner, tegneserieskaper Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige

Hans Allan «Charlie» Christensen (født 1958 i Stockholm, Sverige) er en svensk tegneserieskaper. Hans mest kjente figur er «Arne Anka», eller Arne And på norsk. Han tegnet denne figuren mellom 1983 og 1995, og tok den opp igjen i 2004 i forlengelsen av serien Konrad K i Dagens Arbete. Seriene fra den første perioden er samlet i tre album, og i én bok med tittelen «Jag, Arne», en klar parodi på Disneys «jeg-bøker». Svensk forlag er Tago Förlag.

Christensen er bosatt i Pamplona i nordlige Spania. Han har oppgitt at han finner inspirasjon hos andre serietegnere som Carl Barks, Franquin, Moebius og Munoz/Sampayo.

Første serieforsøk[rediger | rediger kilde]

Allerede som femåring laget Christensen sin første tegneserie. Han fikk sin første serie på trykk i bladet Svenska Serier nr 3/1979. Serien het «Häng med på party» og var en hverdagsrealistisk serie om en ung mann i et Stockholmsmiljø. I Svenska Serier nr 7/1980 kom serien «Samlade neuroser». Fire år senere kom serien «Den eviga symfonin – en serie i F-dur» som gikk som føljetong i et tegneserieblad for voksne som het Galago (1/1984-2/1985).

«Arne And»-figuren[rediger | rediger kilde]

Deretter kom Christensen opp med en serie om en miserabel and. Arne Anka så dagens lys i november 1983 i det svenske magasinet 399, og da magasinet gikk inn i 1985 gikk Arne Anka tilsynelatende under jorda. Medlemsbladet til de fagorganiserte metallarbeiderne i Sverige, Metallarbetaren, ga Arne Anka et ukentlig opphold fra 1987. Vinteren 1988/1989 blåste en kald vind fra Walt Disney over serieanden og Christensen. I tillegg til å bli trykt i Metallarbetaren ble tegneseriefiguren også trykt i Träffpunkt Stockholm, en gratis underholdningsguide, foruten bladet Galago.

Bokutgivelser[rediger | rediger kilde]

På svensk er følgende Arne Anka-utgivelser kommet (også utgitt i Norge):

  • Arne Anka, Tago 1989
  • Arne Anka, part II, Tago 1991
  • Arne Anka, part III, Tago 1993

Utenfor tegneserierutene[rediger | rediger kilde]

Arne Anka har et liv også utenfor tegneserien. Figuren har gått til scenen, først i Sverige, men så i Norge. I 1995 laget Christensen et teaterstykke basert på Arne And, og fikk suksess på Stockholms Stadsteater. Teaterstykket var krydret med beksvart humor og bitter samfunnssatire. I april i 2003 ble en norsk versjon satt opp på teaterbåten M/S «Innvik», og høsten 2003 satte Friteatergruppen Kraftlaget opp stykket «Arne And – en aften på Zekes» på Parkteatret. Svein Børge Hoftun hadde rollen som sjefsanda, mens Morten A. Fagerli var ikledd rollen som bestekompisen Krille Krokodille.

Andre serier[rediger | rediger kilde]

Charlie Christensen har også tegnet andre tegneserier. Den viktigste er «Røde Orm», tegnet og tilpasset til serieformatet fra Frans G. Bengtssons roman ved samme navn, Røde Orm, en populær episk fortelling om en viking fra Skåne, som hittil er kommet i fire av fem planlagte deler.

For sportsbladet Offside tegnet han Bar Nero. Den nyeste serien er Konrad K i arbeideravisen Dagens Arbete.

En annen type serie er Bombad & sänkt, utgitt på Tago Förlag i 1993. Det er en 180 sider selvbiografisk fortelling på lokal dialekt og om Stockholms historie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ LIBRIS, oppført som Alexander Barks, SELIBR 256982, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Atterbom, Daniel and Jönsson, Karl G 1989: Ankornas krig. Side 16-17. Bild & Bubbla, Nr 1. Stockholm.
  • Larsson, Nisse 1992: Svenska Serietecknare. Side 254-257. Alfabeta Bokförlag AB. Stockholm.

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]