Charles Perrault

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Charles Perrault

Charles Perrault (født 12. januar 1628, død 15. mai 1703) var en fransk forfatter og embetsmann. Han var bror til Claude Perrault.

Født inn i en overklassefamilie gikk Charles Perrault på de beste skoler og ble advokat i 1651. Han var samtidig aktiv som kulturperson og ble valgt inn i Académie française i 1671. Perraults verk Parallèles des anciens et des modernes (1688–97) sammenlignet antikkens forfattere med de moderne, og Perrault hevde at de moderne hadde mer kunnskap og kunne skrive bedre enn de antikke.

Perraults berømmelse skriver seg først og fremst fra en tynn bok med åtte fortellinger som ble utgitt i 1697: Histoires ou contes du temps passé, avec des moralités: Contes de ma mère l'Oye. Charles, som da var 69 år, utgav boken i sønnen Pierres navn. Her finnes de velkjente eventyrene Askepott, Tornerose, Rødhette, Katten med støvlene, Ridder Blåskjegg og Tommeliten. Hundre år senere ble disse eventyrene betegnet som folkeeventyr av forskere i Tyskland og andre steder, men sannsynligvis er det Perraults eventyr som har gjenutvandret til folket.