Chaetocnema sahlbergii

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chaetocnema sahlbergii
Nomenklatur
Chaetocnema sahlbergii
Gyllenhaal, 1827
Synonymi
Haltica sahlbergii
Populærnavn
-
Hører til
Chaetocnema,
jordlopper,
bladbiller,
biller
Økologi
Habitat: fuktige enger
Utbredelse: finnes i Norge

Chaetocnema sahlbergii er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den lever på fuktige og urterike enger.

Chaetocnema sahlbergii er omtrent 2 mm lang. Den har et blålig eller blågrønt, nesten hode, halsskjold (pronotum) og dekkvingene. Oversiden er skinnende, men ikke metallisk. Dekkvingene har en uregelmessig punktur, ikke klart ordnet ilangsgående rekker. Kroppen er oval som bladbillene ofte er. Beina er brunlige, mens lårene kan være mørkere. Baklåret er langt tykkere enn de andre lårene.

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten.

Chaetocnema sahlbergii tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]