Chaetocnema paspalae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chaetocnema paspalae
Nomenklatur
Chaetocnema paspalae
(Broun, 1923)
Synonymi
Phyllotreta paspalae
Hører til
Chaetocnema,
jordlopper,
bladbiller,
biller
Økologi
Habitat: åker og eng
Utbredelse: New Zealand, ??
ikke i Europa

Chaetocnema paspalae er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den finnes blant annet på New Zealand, den er ikke registrert i Europa.

Chaetocnema paspalae er omtrent 2 mm lang. Den har et mørkt, nesten svart hode, halsskjold (pronotum) og dekkvingene. Oversiden er skinnende, men ikke helt metallisk. Hodet og halskjoldet har en grunn, men ganske grov og tett punktur, dekkvingene har flere langsgående rekker av grov punktur. Kroppen er oval som bladbillene ofte er. Beina er brunlige, mens lårene er mørkere. Baklåret er langt tykkere enn de andre lårene.

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten.

Chaetocnema paspalae tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Broun, T. 1923. Descriptions of new species of Coleoptera. Part VIII. New Zealand Institute bulletin, 1 (8): 667-708. Internet Archive Biodiversity heritage Library BUGZ
  • Samuelson, G.A. 1973. Alticinae of Oceania (Coleoptera: Chrysomelidae). Pacific insects monograph, 30: 1-165. PDF

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]