Chaco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Chaco

Flagg

Våpen

Kart over Chaco

Land Argentina Argentina
Status Provins (provincia)
Adm. senter Resistencia
Areal 99 633 km²
Befolkning 1 053 466 (2010)
Bef.tetthet 10,57 innb./km²

Chaco er en provins nord i Argentina, nær grensen til Paraguay. Provinsen har en befolkning på 984 400 (2002) og dekker et areal på 99 633 km². Den grenser til Salta, Provincia de Santiago del Estero, Formosa, Corrientes og Santa Fe samt til Paraguay. Provinshovedstaden heter Resistencia og ligger ved elva Paraná. Provinsen er kjent for å være en produktiv kjøtt- og melkeprodusent.


Befolkningen i Chaco er sammensatt. Provinsen har urbefokningsgrupper som Guarani, Toba og Mataco samt folk av spansk avstamming. Det finnes også innvandrere fra Russland, Tyskland og Canada .

Klima og geografi[rediger | rediger kilde]

Chaco er kjent for sine ekstreme værforhold. Regelmessige tørkeperioder kjør at deler av provinsen har ørkenpreg. Samtidig fører kraftige nedbørsperioder til at det dannes områder som har mer preg av regnskog. Dyrelivet er omfattende og omfatter aper, krokodiller, bjørn og flere typer slanger. Flere av disse kan observeres i nasjonalparken «Parque National Chaco».

Historie[rediger | rediger kilde]

Chaco ble tatt fra Paraguay etter nederlaget i trippelalliansekrigen (1864 – 1870). Chaco var et «territorium» fra 1886 og til 1951. I 1952 ble territoriet omdøpt til Juan Perón, samtidig som det ble gjort om til provins. I 1955 fikk den på nytt navnet Chaco. Dette skjedde samtidig med at provinsen La Pampa for en periode hadde navnet Isabela Peron

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]