Château de Chalus-Chabrol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Château de Chalus-Chabrol
LandFrankrike[1]
StedChâlus[1]
Historiske fakta
Eier(e)
6 oppføringer
Géraud de Maulmont
Filip IV av Frankrike
Filip V av Frankrike
Alain d'Albret
Charlotte d'Albret
Louise Borgia
Etablert11. århundre (Julian) (11. århundre (Julian); 17. århundre)
Kart
Kart
Château de Chalus-Chabrol
45°39′27″N 0°58′45″Ø

Château de Chalus-Chabrol hvor Rikard Løvehjerte ble drept.

Château de Chalus-Chabrol er en middelalderfestning i den franske kommunen Châlus i departementet Haute-Vienne. Festningen dominerer byen Châlus. Den består i dag av en frittstående sirkelrund borgtårn fra 1100-tallet og en boligbygning som ble reist en gang mellom 1000- og 1200-tallet, utvidet på 1600-tallet.

Illustrasjon fra 1460 av festningen.

Festningen beskyttet tilgangen til Limoges fra sør og nord-sør-ruten mellom Paris og Spania, foruten også oldtidens øst-vest-rute som knyttet Middelhavet med Atlanterhavet. Festningen var også i sin tid tilknyttet César de Borja (drept 1507), en av den katolske kirkes kardinaler.

Utsikt mot festningen fra landsbyen, avbildet jula 2006.

Festningen er mest berømt for at den engelske kongen Rikard Løvehjerte døde her fra et skudd fra armbrøst da han beleiret festningen i 1199 i et lite lokalt oppgjør mot en baron som kongen ville tukte til lydighet, vicomte Aimar V av Limoges. Kongens innvoller er begravd i festningens kapell mens øvrige deler er begravd andre steder, i Poitou, i Normandie, og i Anjou.

Château de Chalus-Chabrol har blitt listet som et historisk monument, monument historique, av det franske kulturdepartement siden 1925. Festningen var åpnet for besøkende fram til 2006, men ble solgt samme år og tilgang fra offentligheten er ikke lenger mulig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]