Barkglansbiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Cerylonidae»)
Barkglansbiller
Cerylon histeroides
Nomenklatur
Cerylonidae
Populærnavn
barkglansbiller[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
GruppeGlans- og flatbiller
Økologi
Antall arter: 650, fem funnet i Norge
Habitat: terrestrisk, særlig under barken på død ved
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Barkglansbiller (Cerylonidae) er en ganske artsrik familie av stort sett små, blanke og flate biller som gjerne finnes under barken på døde trær. De er sannsynligvis rovdyr.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Dette passer på underfamilien Ceryloninae, som er den eneste som forekommer i Nord-Europa. De andre underfamiliene er ofte kortere, rundere og mer hvelvede, og kan ha tydelige hår. Knøttsmå til små (0,8 – 3 mm), avlange, flate, glatte, blanke, mørkt rødlige eller gulbrune biller. Hodet er forholdsvis lite, fasettøynene er ganske små, sterkt utstående, med grove fasetter. Antennene er nokså korte, 6-11-leddete, med en kraftig, 1-3 leddet kølle ytterst. Brystskjoldet (pronotum) er omtrent firkantet sett ovenfra, bredere enn langt, grovt og spredt punktert og temmelig blankt. Dekkvingene er parallellsidige og har tydelige punktrekker, beina er ganske korte og slanke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Barkglansbillene finnes vanligst under barken på døde trær, men kan også forekomme i kompost og annet råtnende plantemateriale. Man vet lite konkret om biologien deres, men man antar at de er rovdyr som lever av andre smådyr. De synes sjelden å være spesielt tallrike, men de er lette å overse på grunn av sin beskjedne størrelse.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Hypodacnella rubripes
Murmidius ovalis (Murmidiinae)


Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 30. august 2020. Besøkt 30. august 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]