Cerros Colorados-demningene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Cerros Colorados-komplekset»)
Cerros Colorados-demningene
Satellittfoto av anlegget.
LandArgentina
Kart
Cerros Colorados-demningene
38°30′00″S 68°50′00″V
Prinsippskisse over anlegget.

Cerros Colorados-demningene er et system av integrerte vannkraftstasjoner i elva Neuquén i provinsen av samme navn, nordøst i Patagonia i det vestlige Argentina. Anlegget ble ferdigstilt i 1980, etter elleve års arbeider. Anlegget ble privatisert i 1993 og overtatt av amerikanske Duke Energy.

Det er to hovedstasjoner som produserer kraft i komplekset, men også El Chocon-demningen er tilknyttet det.

  • Portezuelo Grande-demningen ligger øverst, og fordeler vann til irrigasjon og til kraftproduksjon i de andre demningene. Vannet som skal til kraftproduksjon sluses inn i innsjøen Los Barreales.
  • Loma de la Lata-demningen demmer opp innsjøen Los Barreales, og produserer kraft før vannet videre sendes ut i innsjøen Mari Menuco.
  • Planicie Banderita-demningen demmer opp Mari Menuco-sjøen. Anlegget har to Siemens-turbiner med 2 x 243 MW effekt. Årsproduksjonen er om lag 1.510 GWh.
  • El Chañar-demningen er en ren avrennings- og reguleringsdam nedenfor produksjonsanleggene, og bidrar til å stabilisere vannføringen i elven.

Reservoaret er på 816 km², og har turbiner med installert vannkraftproduksjon på 1.200 MW. Det er den største vannkraftstasjonen i Patagonia. Årsproduksjonen er ca. 2,700 GWh. Det er den første av i alt 5 demninger i elven Limay, og er 71 meter høy og 2.500 meter lang.

Nær østbredden av det vestre reservoaret ligger Loma de la Lata gasskraftverk som henter kjølevann fra reservoaret.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]