Ceratocanthidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ceratocanthidae
Nomenklatur
Ceratocanthinae (Ceratocanthidae)
Hører til
Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: 120, ikke i Norge
Habitat: terrestrisk, mange i regnskog
Inndelt i

Ceratocanthinae er en liten familie av biller som hører til gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Karakteristisk for disse billene er at de kan rulle seg sammen til en nesten perfekt ball. De fleste av artene er tropiske. Gruppen blir gjerne regnet som en underfamilie av Hybosoridae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (2 – 6 mm), sterkt hvelvede, runde biller, mørke på farge. Hodet er flatt, trekantet sett ovenfra, i profil med en skarp framkant. Fasettøynene er ganske små og delvis delt av en kort lengdelist i forkant. Antennene er korte, 9- eller 10-leddete, de tre ytterste leddene danner en vifte. Kjevene (mandiblene) henger ned under hodet og er ikke synlige ovenfra. Brystskjoldet (pronotum) er bredt og sterkt hvelvet, hodet er felt inn i en innskjæring i pronotums framkant. Dekkvingene er avrundede og hvelvede. Scutellum er ganske stor. Beina er korte, leggene (tibiae) er brede og flate, føttene kan foldest tilbake i en fure i leggen. Føttene er fem-leddete. Ceratocanthidene kan ligne på enkelte mycelbiller (Leiodidae), som også kan rulle seg sammen til en ball, men disse har helt ulike antenner.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Billene flyr om natten og kommer til lys. Både larver og voksne kan finnes i død ved, under bark og i annet råtnende plantemateriale. Noen finnes i tunneler laget av andre vedspisende biller (blant annet Passalidae), der de trolig spiser billenes ekskrementer. Noen lever i maur- og termitt-tuer.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Generic Guide to New World Scarab Beetles - Ceratocanthidae [1]
  • A. Ballerio og V. Grebennikov (2016) Rolling into a ball: phylogeny of the Ceratocanthinae (Coleoptera: Hybosoridae) inferred from adult morphology and origin of a unique body enrollment coaptation in terrestrial arthropods. Arthropod Systematics and Phylogeny 74(74(1)):23-52 [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]