Centre Point

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 51°30′58,039″N 0°7′47,086″V

Centre Point

Centre Point (ofte feilaktig skrevet Centrepoint) er en høy bygning i betong og glass i det sentrale London. Den ligger på 101–103 New Oxford Street, som er forlengelsen av handlegaten Oxford Street. Bygningen ble tegnet av Richard Seifert, og reist fra 1963 til 1966. Den er 117 meter høy (like høyt som Oslo Plaza), har 35 etasjer og 27 180 m² gulvareal. Centre Point var en av Londons første bygninger som nærmet seg skyskrapernivå.

I lang tid etter at den ble reist sto bygningen i all hovedsak tom. I 1970-årene ble den en tid brukt som hospits for hjemløse, og den veldedige organisasjonen Centrepoint har sitt navn fra bygningen. Siden juli 1980 har den vært Den britiske industrikonføderasjonens hovedkvarter.

Det har blitt hevdet at eieren, Harry Hyams, bevisst lot den stå tom av økonomiske årsaker. Han hadde leaset tomten fra Londons myndigheter for bare 18 500 pund pr. år, under en 150-års kontrakt. Dette er en meget lav sum med tanke på eiendommens størrelse og beliggenhet. Han skal ha spekulert i at leien han eventuelt kunne fått inn i begynnelsen utgjorde en mindre sum enn han kunne få dersom han noen år senere kunne tilby ledig kontorplass på et så sentralt sted. Det har også vært konspirasjonsteorier omkring bygningen, blant annet at den skulle brukes av regjeringen i tilfelle atomkrig; et av argumentene for dette var at den hadde klimaanlegg i alle etasjer, noe som var uvanlig i 1960-årene.

I 1995 ble den registrert som bevaringsverdig (grade II). Den har blitt kritisert av mange, og få mener det er en vakker bygning, men det har fått en plass i Londons historie og skal derfor bevares.

I forbindelse med en planlagt utbygging av Tottenham Court Road undergrunnsstasjon, som ligger delvis under bygningen, er det planer om å legge en ny billetthall rett under Centre Point.

Se også[rediger | rediger kilde]