Ungarns sentralbank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Central Bank of Hungary»)
Hovedkontoret til Ungarns sentralbank

Ungarns sentralbank (ung: Magyar Nemzeti Bank – MNB) er sentralbanken i Ungarn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidlig på 1800-tallet var det fyrstehuset Habsburg som regjerte i Ungarn. Denne familien hadde arvet tronen på 1500-tallet, og Ungarn var i denne perioden i en personalunion med Østerrike.

Sentralbankfunksjonen ble først utført av Den østerrikske statsbanken, som ble etablert i 1816. Under revolusjonen og uavhengighetskrigen i 184849 utpekte Ungarns første uavhengige regjering «Den ungarske handelsbanken» i Pest som sentralbank. Den østerrikske nasjonalbanken ble omdøpt til Den østerriksk-ungarske bank i 1878. Etter 1. verdenskrig smuldret Østerrike-Ungarn opp, og «Den kongelige ungarske statsbanken» fikk tildelt de oppgavene en sentralbank skal ha. Ikke før i 1924 ble Magyar Nemzeti Bank opprettet, med driftsstart 24. juni. Ungarns første uavhengige sentralbank var dermed et faktum. Den første sentralbanksjefen var Sándor Popovics.

I begynnelsen var hovedoppgaven å få ned inflasjonen som herjet etter første verdenskrig, samt å få kontroll på utenlandsgjelden. MNB byttet bl.a. ut den østerriksk-ungarske kronen med Pengõen, for å øke tilliten til landets valuta. Dette var i 1927. Det samme skjedde etter andre verdenskrig, da hyperinflasjonen gjorde at de byttet ut Pengően med dagens Forint.

Fra 2001 ble forinten koblet til euroen slik at forinten skal styres mot en kurs der 282,36 forinter = 1 euro. Det tillates en svinging på ± 15% i forhold til kursmålet.

Målsettinger[rediger | rediger kilde]

Siden Ungarn er medlem av EU, er også sentralbanken medlem av ESSB – Det europeiske systemet av sentralbanker og eurosamarbeidet. På denne måten har banken innflytelse på pengepolitikken og den økonomiske politikken både i Ungarn og i EU.

Hovedmålet for sentralbanken er, i likhet med EU for øvrig, en stabil inflasjon på ca. 2%.

Sentralbanksjef[rediger | rediger kilde]

Sentralbanksjef er pr juni 2022 György Matolcsy.[1] Han overtok etter András Simor i mars 2013.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ungarns sentralbank - Management of MNB, besøkt 11. juni 2022.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]