Ailech

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Cenél nEógain»)
Kongedømmet Ailechs utstrekning

Ailech var et historisk kongedømme i Irland, kontrollert av klanen Cenél nEógain. Denne artikkelen omhandler både kongedømmet og klanen.

Klanen Cenél nEógain tilhørte dynastiet Uí Néill, og regnet seg som etterkommere av Niall Noigíallach gjennom dennes sønn Eogan. Cenél nEógain rivaliserte med den beslektede klanen Cenél Conaill om herredømmet i den nordvestlige delen av Irland, et område ofte omtalt som det nordlige Uí Néill. I utgangspunktet var Cenél Conaill den mektigste, noe som varte ved til midten av 600-tallet. Etter en lengre kamp overtok Cenél nEógain som den dominerende klanen etter 789.

Kongeriket Ailech, som var kjerneområdet for Cenél nEógain, tilsvarte i utstrekning dagens grevskap Tyrone, og mindre deler av grevskapene Londonderry, Donegal, Fermanagh, Monaghan og Armagh. Det var også kjent under navnet Tír Eógain, som er opphav til navnet Tyrone.

Fra 800-tallet hadde Cenél nEógain i realiteten også kontroll over kongedømmet Oriel, og dermed også klosteret Armagh som var et kirkelig maktsentrum.

Fra siste halvdel av 700-tallet og fram til Brian Boru i 1002 vekslet tittelen konge av Tara eller overkonge av Irland mellom Cenél nEógain i det nordlige Uí Néill og Clann Cholmain i det sørlige Uí Néill (Míde).

Liste over konger av Ailech i tidlig middelalder[rediger | rediger kilde]