Ospeordensbånd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Catocala adultera»)
Ospeordensbånd
Nomenklatur
Catocala adultera
Ménétries, 1856
Populærnavn
ospeordensbånd[1]
Hører til
Erebinae, praktfly,
sommerfugler
Økologi
Habitat: løvskog med osp
Utbredelse: Europa og Nord-Asia; funnet én gang i Norge

Ospeordensbånd (Catocala adultera) er en sommerfugl som tilhører familien praktfly (Erebidae). Denne store arten ble første gang funnet i Norge i 2006, men er trolig ennå ikke etablert her.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et ganske stort (vingespenn 60 – 72 mm) nattfly med store, brede vinger, bakvingene er hovedsakelig oransjerøde. Det ligner sterkt på pileordensbånd (Catocala nupta), men skiller seg fra dette på at det indre tverrbåndet på bakvingen er bredere og mer regelmessig, dessuten er bakvingens grunnfarge mer oransje og forvingen er mer kontrastrikt tegnet. Antennene er trådformede. Kroppen er kledt med gråbrune hår. Forvingen er gråbrunt spraglete, med sterkere tegninger enn de andre Catocala-artene som er funnet i Norge. Bakvingen er oransjerød med bred, svart ytterkant, innenfor denne med et temmelig bredt, svart tverrbånd som er nokså jevnbredt. Larven er lang og slank, brun, og ligner sterkt på en tørr kvist.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Ospeordensbånd lever i løv- og blandingsskoger med innslag av osp (Populus spp.), som er larvenes næringsplante. De voksne sommerfuglene flyr i juli – september og kommer gjerne til lys eller sukkeråte.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i det nordøstlige Europa og videre gjennom Asia til Stillehavet i Sibir. Den er i spredning vestover og er nå etablert i Finland, mens mer vestlige funn foreløpig trolig dreier seg om tilfeldige immigranter. I Norge ble det funnet flere eksemplarer i det sørlige Nordland i 2006.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 1. august 2020. Besøkt 1. august 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Ospeordensbånd [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Nordk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Aravik, L., Hansen, L.O. og Kononenko, V. (2009) Norges Sommerfugler. Håndbok over Norges dagsommerfugler og nattsvermere. Norsk Entomologisk Forening/ Naturhistorisk Museum.
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]