Rød flaggmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Catarhoe rubidata»)
rød flaggmåler
Nomenklatur
Catarhoe rubidata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
rød flaggmåler[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektCatarhoe
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

CR — Kritisk truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: skog og buskmark
Utbredelse: Europa og Midtøsten

Rød flaggmåler (Catarhoe rubidata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne broket fargete arten er ganske sjelden i Norge og er listet som kritisk truet (CR) i Norsk rødliste for arter 2021.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 22 – 27 mm), slank, brokete farget måler. Den kan kjennes på den rødlige fargen og på at forvingenes brede tverrbånd er nesten helt hvitt i den ytre og bakerste delen. Forvingens grunnfarge er kanelbrun til rødlig brun. Vingen er grå ved roten. Rundt midten har den et bredt tverrbånd som er mørkt langs kantene, nesten helt hvitt i den bakerste og ytre delen og ellers lys grått. Ytterkanten av tverrbåndet er sagtakket i den bakerste halvdelen. Begge vingepar har smalt mørke ytterkanter. Bakvingen er silkeaktig gråhvit. Larven er ganske slank, naken og gulbrun på farge.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i åpen skog, buskmarker og enger. Den er forholdsvis varmekjær. Larvene lever på ulike arter av maure (Galium spp.), spesielt gulmaure. Biotopen er tørre enger med vertsplanten. De voksne målerne flyr om natten i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Europa, men er stort sett sjelden over alt. Den forekommer også i Midtøsten. Arten er kjent fra 7 lokaliteter ved Oslofjorden, spesielt midtre deler (Østfold, Akershus og den østlige delen av Buskerud), dessuten er det én lokalitet i Hole i Buskerud. Den er meget sjelden og antatt å være sterkt utryddingstruet.

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Arten trues av nedbygging, gjengroing og slitasje. I Sverige har arten gått sterkt tilbake på grunn av at engene der den lever, gror igjen. Artens forekomster er utsatt for reduksjon og fragmentering. Arten rødlistes som kritisk truet CR.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 14. februar 2022. Besøkt 14. februar 2022. 
  2. ^ a b Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av rød flaggmåler Catarhoe rubidata for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 27. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]