Hvit flaggmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Catarhoe cuculata»)
hvit flaggmåler
Nomenklatur
Catarhoe cuculata
Hufnagel, 1767
Populærnavn
hvit flaggmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektCatarhoe
Økologi
Habitat: gressmarker og åpen skog
Utbredelse: den palearktiske sone

Hvit flaggmåler (Catarhoe cuculata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den forekommer på Østlandet og Sørlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 22 – 27 mm), slank, kontrastrikt farget måler. Denne vakre arten kan særlig kjennes på at vingenes brede tverrbånd er snøhvitt. Antennene er trådformede hos begge kjønn. Brystet (thorax) er kledt med mørkegrå hår, bakkroppen er lyshåret. Forvingen er grå ved roten, utenfor dette med et brunsvart, et brunt og ett til, brunsvart, tverrbånd. Så kommer vingens brede tverrbånd, som hos denne arten er helt skinnende hvitt. Utenfor det brede tverrbåndet kommer et brunsvart bånd som bare er synlig i vingens fremre halvdel. Dette har en markert knekk i midten. I vingens ytre del er det et smalt, bølgete, gråbrunt tverrbånd og flere pilformede, mørke flekker. Bakvingen er hvit med utydelige, grå tverrbånd. Larven er nesten naken, bare med noen få, korte børster, slank, gul langs ryggen, langs sidene øverst med en bred, svart lengdestripe, under denne en smal, hvit stripe. Buken er lysgrønn.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Hvit flaggmåler lever på gressmarker og i åpen skog. Lenger sør i Europa går arten også et stykke opp i fjellet, men neppe i Norge. De voksne målerne flyr om natten i juni – juli. Larvene lever på ulike arter av maure (Galium spp.).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er en art som finnes i den palearktiske sone - det meste av Europa, i Midtøsten og i Nord-Asia. I Norge er den funnet langs kysten vestover til Vest-Agder.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]