Castle Rushen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Castle Rushen
LandMan, Storbritannia[1]
StedCastletown
Etablert1250 (Julian)
Kart
Kart
Castle Rushen
54°04′25″N 4°39′10″V
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Castle Rushen har gitt byen dens navn.
Utsikt fra toppen av tårnet mot markedsplassen og bukta.

Castle Rushen er en middelalderfestning som ligger sentralt i havnen i byen Castletown på øya Man. Festningen vokter markedsplassen til sørøst og med havnen i nordøst.

Grunnlagt av norsk konge[rediger | rediger kilde]

Lokale historikere mener at kong Magnus Berrføtt av Norge var den som muligens reiste festningen første gang på slutten av 1000-tallet, men da i tre. Festningen ble reist for å vokte utgangen til elven Silverburn River som renner ut i havnen og i bukta Castletown Bay. Festningen ble gradvis utbygd i stein i løpet av 1200-tallet og fram til 1600-tallet da Castletown var Mans hovedstad og administrative senter.

Den er i dag, til tross for størrelsen, et av det beste eksemplene på en middelalderfestning i Storbritannia i dag. Det er et museum i festningen som blir drevet av Manx National Heritage som forteller historien om kongene og herrene av Man.

Festningens historie[rediger | rediger kilde]

Festningens tårn av kalkstein var synlig over det meste av øyas sørlige del den gang husene var små. Tårnet er festningens eldste del og dateres tilbake til Mans siste norrøne konge, Magnus III av Man (12521265) slik det er nedtegnet i den lokale Krøniken om kongene av Mann og Øyene.

I 1313, til tross for at tårnet var blitt forsterket med sydlige og vestlige tårn ble festningen beleiret, delvis ødelagt og erobret av den skotske kongen Robert Bruce, men han klarte ikke å holde på den. I en forvirrende periode var Man en kasteball mellom både Skottland og England hvor begge land krevde overherredømme over øya. Striden endte med at de engelske kongene dominerte Skottland og øya ble bevilget til ulike engelske adelsmenn. Festningen ble da betydelig ombygget og utvidet som et festningshode på øya. Det østlige tårnet, porthuset og den ytre muren var tillegg som kom til på 1300-tallet og framover.

Den engelske kongen Henrik IV bevilget Man til Sir John Stanley i 1405 under betingelsen av en betaling av to jaktfalker for den arvelige rettighet til å skattlegge øya. Stanley-dynastiet varte fram til 1736. Den mest betydelige lord av Man var James Stanley, 17. jarl av Derby, som sammen med grevinne Charlotte de la Tremouille, holdt Man og festningen som et av de siste rojalistiske befestninger under den engelske borgerkrigen. James Stanley dro til det engelske fastlandet for å sloss for den rojalistiske saken, men ble tatt til fange og senere henrettet i oktober 1651. Grevinne Charlotte holdt festningen fram til oktober samme år da et mansk opprør, ledet av manxmannen Illiam Dhone (William Christian) (16081663), tvang henne til overgi festningen til de parlamentariske styrkene.

Festningens forfall[rediger | rediger kilde]

1700-tallet og framover gikk festningen gradvis i forfall og ble tilslutt omgjort til øyas fengsel. I 1722 ble øyas biskop Thomas Wilson (16981755) holdt fengslet for å ha vist forakt for øyas øverste domstol. Festningen ble også et administrativt senter hvor også lokale mynter ble preget foruten å tjenestegjøre som øyas sørlige rettssal. Fra 1891 begynte restaureringen (og med at et nytt fengsel var blitt bygget) inntil festningen ble offisielt overlevert fra den britiske krone til manx’ myndigheter i 1929. Kontrollen over festningen ble gitt til Manx Museum og National Trust i 1988 da den videre restaureringen ble håndtert av Manx National Trust. Castle Rushen ble offisielt gjenåpnet i juli 1991 som en del av øyas utstilling «Story of Mann».

Castle Rushen har også gitt navn til en skole i nærheten, Castle Rushen High School.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]