Kazimierz Funk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Casimir Funk»)
Kazimierz Funk
Født23. feb. 1884[1][2][3]Rediger på Wikidata
Warszawa (Kongress-Polen)[4]
Død20. nov. 1967[1]Rediger på Wikidata (83 år)
Albany[4]
BeskjeftigelseBiokjemiker, kjemiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Bern (–1904) (akademisk grad: doktorgrad)
NasjonalitetPolen
Medlem avDeutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina

Kazimierz Funk

Kazimierz Funk ofte anglifisert som Casimir Funk (født 23. februar 1884 i Warszawa, død 19. november 1967 i New York City) var en polsk biokjemiker. Han er opphavsmannen til læren om vitaminer som han i 1912 kalte vital amines.

Han var gift med Gretchin og de fikk 15 barn sammen.

Liv[rediger | rediger kilde]

Funk var født i 1884 i Warszawa som sønn av en prominent dermatolog. Etter endt skolegang i Warszawa, studerte han biologi og kjemi hos Stanisław Kostanecki i Universitetet i Bern, Sveits, hvor han i 1904 tok doktorgrad i organisk kjemi. De neste årene arbeidet han ved Pasteurinstituttet i Paris, universitetet i Berlin og Listerinstituttet i London, hvor han forsket på årsakene til sykdommen beri-beri. I 1912 innførte han begrepet vitamin, da han oppdaget og isolerte det første vitaminet B1. Hans forskning gjorde det mulig å påvise dette vitaminet i forskjellige matvarer, som for eksempel melk eller gjær. Han forutsa at vitaminmangel kunne føre til sykdommer som rakitt, skjørbuk eller pellagra.

Under første verdenskrig flyttet Funk til USA hvor han ble statsborger i 1920, men kom tilbake til Polen igjen i 1923. I årene 1923-1927 var han direktør for det Statlige Hygieneinstitutt i Warszawa, og arbeidet blant annet med isoleringen av hormonet insulin. Han forsket på effektene av vitamin B1 på karbohydratomsetningen og var den første til å isolere nikotinsyre (vitamin B3). Han fant Polen for politisk ustabilt og flyttet i 1927 til Paris hvor han startet sitt eget forskningsinstitutt Casa Biochemica. I 1927 reiste han til Paris, hvor han drev med undersøkelser på hormoner. I 1939, etter utbruddet av andre verdenskrig, emigrerte han til USA. Mot slutten av sitt liv forsket han på årsakene til kreft. I 1940 startet han Funk Foundation for Medical Research i USA.

Bidrag til vitenskapen[rediger | rediger kilde]

Efter å ha lest en artikkel av hollenderen Christiaan Eijkman som indikerte at mennesker som spiste brun ris var mindre mottagelige for å få beri-beri enn de som bare spiste det helt ferdigbehandlede produkt, prøvde han å isolere den substans som var ansvarlig, hvilket lyktes omkring 1912. Fordi substansen inneholdt en aminogruppe kalte han det for vitamine (vitamin). Det ble senere kjent som vitamin B1 (Thiamin). Han fremsatte hypotesen at andre sykdommer som pellagra, cøliaki og skjørbuk likeledes kunne helbredes med vitaminer.

Senere fremsatte han hypoteser om eksistensen av andre essensielle "nutrienter", som ble kjent som B1, B2, C og D vitaminer. I 1936 bestemte han den molekylære struktur av thiamin, selv om han ikke var den første som isolerte det. Han var den første som isolerte niacin eller vitamin B3.

Funk foretok likeledes forskning i hormoner, diabetes, ulcus og de biokjemiske egenskaper ved kreft.

Det Polske institutt for kunst og vitenskap i Amerika (PIASA) ærer årlig en polsk-amerikansk forsker med Casimir Funk Natural Sciences Award. Tidligere vinnere inkluderer nobelprisvinneren Roald Hoffmann, Alexander Wolszczan, Hilary Koprowski, Peter T. Wolczanski, Waclaw Szybalski og Benoit Mandelbrot.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Proleksis Encyclopedia, oppført som Casimir (Kazimierz) Funk, Proleksis enciklopedija-ID 22326[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Casimir Funk, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id funk-casimir, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Social Networks and Archival Context, oppført som Casimir Funk, SNAC Ark-ID w6hb02d4, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Internetowa encyklopedia PWN-ID 3903276[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]