Carnivàle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Carnivàle
orig. Carnivàle
Sjanger Drama, Mysterie, Fantasy, Horror
Nasjonalitet USA
Språk Engelsk
Sesonger 2
Ep. per sesong 12
Produksjon
Lengde 45 - 60 min.
Sending
Kanal HBO
NRK
Periode 7. september 2003
Sending

Carnivàle er en amerikansk TV-serie, skapt av Daniel Knauf og produsert av HBO.

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien er satt i 1930-tallets USA, og følger to tilsynelatende uavhengige historier om henholdsvis et omreisende tivoli og en baptistprest. Tematisk kretser serien rundt kampen mellom det gode og det onde, og rundt spørsmålet om fri vilje. Serien ble ingen stor suksess, og ble stoppet etter to sesonger.

Historiefortellingen i Carnivàle har flere likhetstrekk med en serie som Twin Peaks, og Michael J. Anderson spiller også prominente roller i begge seriene. Mange av handlingsforløpene er av en overnaturlig karakter, og etter hvert som historien skrider frem blir seeren klar over nye faktorer ved handlingen.

De to sesongene av Carnivàle finner sted i depressjonstiden mellom 1934 og 1935, og består av to hoveddeler som veves sakte sammen. Den første omhandler en ung mann med merkelig helbredende krefter som heter Ben Hawkins (Nick Stahl), som tiltrer i et reisende karneval/sirkus idet det passerer hans hjem i Milfay, Oklahoma. Like etterpå begynner Ben på sine surrealistiske drømmer og visjoner, som satt ham på sporet av en mann ved navn Henry Scudder, en "drifter" (dagdriver) som krysset stier med karnevalet mange år før, og som tilsynelatende besitter uvanlige evner lik Bens egne.

I og med at planen var at serien skulle ha seks sesonger, fordelt over tre ulike tidsperioder, er det mange spørsmål som er åpne etter at serien ble tatt av. Det har derfor vært spekulert både i film og flere episoder, uten at noe konkret har kommet på bordet. Serien har også fått en dedikert fanskare, og kan på mange måter betegnes som en kultserie.

Den andre sesongen dreier seg om en Methodist-predikant, Brother Justin Crowe (spilt av Clancy Brown), som bor sammen med sin søster Iris i California. Han oppfatter Bens profetiske drømmer og sakte oppdager omfanget av sin egen overnaturlige krefter, som inkluderer evnen til å forme mennesker etter sin vilje og gjøre sine synder og største onder manifest i form av skremmende visjoner. Senere viser det seg at han er ment å gjøre Guds arbeid. Brother Justin er fullt fokusert på sine religiøse plikter.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

I og med at planen var at serien skulle ha seks sesonger, fordelt over tre ulike tidsperioder, er det mange spørsmål som er åpne etter at serien ble tatt av. Det har derfor vært spekulert både i film og flere episoder, uten at noe konkret har kommet på bordet. Serien har også fått en dedikert fanskare, og kan på mange måter betegnes som en kultserie.

Carnivàle-historien var opprinnelig ment å være en trilogi av "bøker", bestående av to sesonger hver. Hver sesong består av tolv episoder.

Produksjonen krevde betydelig historisk forarbeid for å være overbevisende, Dette ble gjort mulig med HBOs sterke finansielle støtte. Betydelige kunstneriske grep ble gjort. I 2004 vant Carnivàle fire Emmys, blant annet for beste kostyme, og cinamatografi. For å gi en følelse av et tørt og støvete miljø, ble det brukt "røyk-kanoner på settet.

Carnivàle hadde anslagsvis 5000 mennesker medvirkende i showet første sesongen alene. Det kreative teamet lyttet til 1930-tallsmusikk og radio og leste gamle Hollywood-magasiner for å få på plass periodens lyd, språk og slang. Kunst-avdelingen hadde et omfattende forskningsprogram på en rekke biblioteker for å finne gamle kataloger og tidsskrifter. Disse ble også kjøpt på loppemarked og i antikke butikker.

Interiørscenene ble filmet på Santa Clarita Studios i Santa Clarita, California, mens eksteriørscener ble filmet ulike steder i California. Den fiktive byen Mintern, der historien om Brother Justin og Iris var basert, ble filmet på Paramount Ranch i Malibu. Settet ble flyttet rundt om i California, for å filme ranches og lignende, som var med å gjenskape delstatene Oklahoma, Texas og New Mexico. Den faste filmplasseringen i sesong 2 var Big Sky Ranch, som også ble brukt til Brother Justin nye hjem i oppdiktede stedet New Canaan.

På norsk fjernsyn[rediger | rediger kilde]

I Norge har serien blitt vist to ganger, begge ganger på NRK 2.