Carlos Cardoso

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Carlos Cardoso
Født10. aug. 1951[1][2]Rediger på Wikidata
Beira
Død22. nov. 2000[3]Rediger på Wikidata (49 år)
Maputo
BeskjeftigelseJournalist, politiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Witwatersrand
NasjonalitetMosambik

Carlos Cardoso (født 1951, død 22. november 2000) var en mosambikisk journalist og redaktør, og en av landets mest markerte og modigste korrupsjonsbekjempere. Da han ble myrdet i 2000 hadde han og hans avis blant annet foretatt langvarige undersøkelser og publisert gjentatte omtaler av en omfattende korrupsjonsskandale i tilknytning til privatiseringen av en av Mosambiks største banker. Saken involverte blant annet en lang rekke maktpersoner i Mosambik, deriblant framstående politikere og høyere embetsmenn.

Ungdom[rediger | rediger kilde]

Cardoso ble født i byen Beira i midtre del av Mosambik og var sønn av portugisiske immigranter til Mosambik. Han fikk sin grunnskoleopplæring i Mosambik og gikk på videregående skole i Sør-Afrika, der han fortsatte med studier på Universitetet i Witwatersrand hvor han også var studentaktivist.

Mosambikisk uavhengighet[rediger | rediger kilde]

Da frigjøringsbevegelsen FRELIMO overtok makten etter Mosambiks uavhengighet fra kolonimakten Portugal i 1974, var Cardoso blant den minoriteten av den hvite portugisiske befolkningen som ble værende i landet. Han arbeidet i flere år i underordnede stillinger for den regjeringskontrollerte pressen. I 1980 ble han redaktør av AIM, det regjeringskontrollerte nyhetsbyrået. I 1982 satt han fengslet en knapp uke, trolig på grunn av en artikkel om den tiltagende borgerkrigen. Cardoso ble en av rådgiverne for president Samora Machel fram til Machels død i 1986. Frustrert over ledelsen og journalistikken forlot han AIM i 1989 – først for å jobbe som kunstmaler. I 1992 var han med på å etablere det uavhengige media-kooperativet Mediacoop. I 1989 traff han den norske juristen Nina Berg, som han giftet seg med. De fikk to barn.

Redaktør og lokalpolitiker[rediger | rediger kilde]

I 1992 etablerte Cardoso en dagsavis basert på distribusjon via fax, Mediafax. Fem år senere forlot han Mediacoop og grunnla den daglige fax-avisen Metical. Avisen ble kjent for modig og fritt-talende journalistikk. Han ble valgt inn i Maputos bystyre i 1998. Metical opphørte i desember 2001, et år etter drapet på Cardoso.

Drap og etterforskning[rediger | rediger kilde]

Cardoso ble myrdet i sentrum av Maputo 22. november 2000 da han var på vei hjem fra redaksjonen i bil. Han holdt på med etterforskningen av en storsvindel av 14 millioner US$ i forbindelse med privatiseringen av en av landets største banker, Banco Comercial de Moçambique. Selv om drapet vakte stor oppmerksomhet, gjorde myndighetene til å begynne med svært lite for å oppklare det. Etter sterkt press fra familie, innflytelsesrike venner og fra utlandet, ble det etterhvert mer fart på etterforskningen, og seks personer ble tiltalt. I rettssaken rundtg årsskiftet 2002-03 mot de seks drapstiltalte, hevdet tre av de tiltalte i den fjernsynsoverførte rettssaken at Nyimpine Chissano, sønnen til Mosambiks daværende president Joaquim Chissano, hadde betalt drapsmennene med flere sjekker. Den portugisiske statsborgeren Anibal dos Santos ("Anibalzinho"), som ledet selve gjennomføringen av drapet, ble dømt in absentia i 2003 etter å ha rømt fra fengselet. En ny rettssak i 2006 (etter hans andre rømning) opprettholdt dommen på 30 års fengsel. Alle de seks tiltalte ble dømt til fengselsstraffer på over 23 år. 'Anibalzinho' rømte for tredje gang i slutten av 2008.

Nyimpine Chissano ble i mai 2006 anklaget for "felles moralsk ansvar" i drapet på Cardoso, samt for flere tilfeller av økonomisk kriminalitet. Det mosambikiske nyhetsbyrået AIM hevdet 11. mai 2006 at anonyme kilder påsto at arrestordren mot Nyimpine Chissano var annullert etter innblanding fra tidligere president Joaquim Chissano og hans kone. Dette ble ikke bekreftet, men Nyimpine Chissano nektet enhver skyld og ble ikke fengslet i saken. Nyimpine Chissano døde 19. november 2007 etter lengre tids helseproblemer. Etterforskningen i dette sporet i saken ble startet i 2002, og avsluttet i november 2010 da forretningskvinnen Candida Cossa døde. Hun var også mistenkt i saken, en sak som knapt ble etterforsket i løpet av de åtte årene som var gått fra saken ble startet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Carlos Cardoso: Telling the Truth in Mozambique», utgitt 2003[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Library of Congress Authorities, besøkt 19. september 2019[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ en.unesco.org, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Paul Fauvet, Marcelo Mosse: Carlos Cardoso. Telling the truth in Mozambique. Double Storey Books, 2003. ISBN 1-919930-31-0