Carl Cederström

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Cederstrøm på Etterstad i 1910

Carl Gustav Alexander Cederström (født 5. mars 1867 i Stockholm, død 29. juni 1918 ved Åland) var en svensk friherre og flypioner som også ble kalt flyverbaronen.

Han ville egentlig bli skuespiller, men ble av familien sendt på landbruksskole i stedet, hvor han ble uteksaminert som agronom i 1890. Han dro senere til USA, hvor han forsørget seg som sauehandler og varietésanger. Han vendte tilbake til Sverige mot slutten av 1890-tallet og arbeidet ved sin fars landbrukseiendom. Dette ble han snart lei av og startet i stedet Sveriges første bilfirma i 1907 hvor han leide ut luksusbiler.

På denne tiden ble han også interessert i fly og reiste til Paris våren 1910 for å få utdanningen på aeroplanet. Han fikk sitt sertifikat fra Blériots flyskole og ble den første svenske med flysertifikat og dermed Sveriges første flyver. Ved hjemkomsten til Sverige fløy han 24. august 1910 over Øresund og året etter stiftet han Skandinaviska Aviatikk Aktiebolaget. [1]

Carl Cederström med «Nordstjernan», 1911

I 1910 hadde han flyoppvisning i Norge og landet på Etterstad i Oslo. Dette var de aller første flyvningene i Norge.[2] Den 14. oktober fløy han en rundtur over Hovedøya med start og sluttpunkt på Etterstad. Hele flyturen tok ca. 20 minutter og ble bivånt av et stort og entusiastisk publikum.

Cederström uttalte selv: «Norrmännens entusiasm hotade övergå til vansinne. De revo kläderna av min kropp för att ha dem til åminnelsesbitar». Cederström hadde den ene vellykkede oppvisningen etter den andre, men på avslutningsdagen den 23. oktober gikk det galt. Flypioneren mistet herredømmet over flyet da det skulle ta av, og «Nordstjernan» skar ut til høyre mot folkemassen. To personer ble skadet, og flyet fikk ødelagt mange vitale deler. På grunn av manglende flykompetanse i Norge måtte «Nordstjernan» sendes til Frankrike for reparasjon.

Han omkom 29. juni 1918 da han var passasjer i et fly som ble ført av Carl Gustaf Krokstedt styrtet i sjøen ved Åland.

Han var gift mellom 1900 og 1906 med den svenske forfatterinnen Maria Stiernstedt og med kunstnerinnen Minna Poppius i sitt andre ekteskap.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Flybaronens ferd over NTH». Norsk rettsmuseum. Arkivert fra originalen 26. mai 2012. Besøkt 6. april 2013. 
  2. ^ «100 år siden første flygning i Norge», Teknisk Ukeblad (tu.no) 14. oktober 2010