Carl C. Jeremiassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Carl C. Jeremiassen
Født1847Rediger på Wikidata
Død1901Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseNaturviter, misjonær Rediger på Wikidata
NasjonalitetDanmark

Carl C. Jeremiassen (født 1847 i Danmark, død 1901 i Hainan i Kina) var en dansk sjømann, sjørøver (1870-årene) og så bekjemper av sjørøveriet i Qing-dynastiets tjeneste, og senere kinamisjonær og forsker.

Han opererte som sjørøver i Sørkinahavet fra omkring 1878 til 1881, men skiftet i 1879 side etter et tilbud fra den daværende kinesiske keiserlige guvernør.

Etter at ha ryddet området for andre sjørøvere slo han seg i 1881 ned på Hainan, der han misjonerte og underviste blant minoritetsfolkene der. Han bosatte seg i byen Fucheng nær Haikou, og der kjøpte han Wu-klanens helligdom og innrettet den til en kirke for penger som han oppsparte under sitt opphold der. Samme år som Jeremiassen ankom til Hainan, kartla han øya og vakte en del oppsikt under sine vandringer, da han av folk der ble beskrevet som «en rødhåret kjempe». Han skrev flere avhandlinger om minoritetsgruppenes språk og kultur og bygde mange kapeller på øya. Jeremiassen er således grunnleggeren av den moderne protestantiske misjon på øya. Hans misjoneringseffekt kan ikke ha vært like sterk overalt; det synes å fremgå av et sitat fra en innbygger på Hainan, som fortalte ham som en fremmed «som kun ble en time og var navnløs, men medbrakte mange gjengivelser av en fremmed gud med skjegg».

I 1901 forsvant han og ble av kineserne på Hainan rapportert å ha druknet i havet. Ifølge de innfødte skulle han ha steget til værs på en vulkan.

Hans livshistorie ble den 3. august 1923 overgitt til Henning Haslund-Christensen av hans gamle skipskamerat John McGregor bosatt i Shanghai.

Verker[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]