Carcassonne (brettspill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Carcassonne
Designer(e)Klaus-Jürgen Wrede
Utgiver(e)Hans im Glück / Rio Grande Games
OpphavslandTyskland
Først utgitt2000
Sjanger(e)Tysk brettspill
tile-based game
Antall spillere2-5
Aldersgruppe8 år og oppover
Forberedelsestid2 minutter
Spilletid30-45 minutter
StrategiMiddels
VanskelighetsgradMiddels
TilfeldighetLitt
Carcassonne-turnering

Carcassonne er et brikkebasert brettspill for to til fem spillere, utviklet av Klaus-Jürgen Wrede. Det ble først utgitt i 2000 av Hans im Glück i Tyskland og Rio Grande Games på engelsk. Enigma Distribution (tidligere Midgaard Games) utgir spillet på norsk.

Spillet er oppkalt etter middelalderbyen Carcassonne i sørlige Frankrike, berømt for sine bymurer og forsvarsverk. Spillet har fått mange utvidelser og oppfølgere, og inspirert flere dataversjoner.

Carcassonne vant Spiel des Jahres-prisen i 2001.

Regler for grunnspillet[rediger | rediger kilde]

«Spillebrettet» er et middelalderlandskap som bygges av spillerne etterhvert som spillet skrider fram. Spillet starter med en enslig brikke på bordet. De 71 andre brikkene ligger blandet med baksiden opp. Etter tur trekker spillerne en ny brikke og plasserer den inntil brikkene som allerede er lagt ut. Den nye brikken må plasseres slik at den passer inntil brikken(e) som ligger på bordet fra før. En brikke kan bestå av ett eller flere av objektene vei, eng og by. Vei må ligge mot vei, eng mot eng og by mot by. I tillegg fins det klostre, som alltid ligger på en eng, med eller uten vei.

Etter å ha plassert en ny brikke, kan spilleren hvis mulig plassere en (og bare en!) følgesmann på brikken. Følgesmannen kan kun plasseres på brikken som nettopp ble spilt, og på visse betingelser. En følgesmann gjør krav på eiendomsretten til det han plasseres på og settes på en vei, en eng, en by eller et kloster, men aldri dersom det er en følgesmann fra før på veien, engen eller byen som brikken legges inntil. Men separate byer, veier og enger med følgesmenn kan bindes sammen etterhvert som flere brikker blir plassert. Da er det den med flest følgesmenn som eier objektet, eller det eies av spillerne i fellesskap dersom de har like mange følgesmenn utplassert.

Spillet er slutt når den siste brikken er lagt ut. Spilleren med flest poeng vinner.

Poengberegning[rediger | rediger kilde]

Når en by, kloster eller vei er ferdig – by og veier når det ikke er noen uferdige ender som kan bygges på, klostre når de er omgitt av åtte brikker – gir følgesmennene på objektet poeng til sine eiere. Den som har flest følgesmenn på objektet får poeng. Dersom to eller flere spillere har like mange følgesmenn på objektet, får alle fulle poeng. Poeng for uferdige objekter telles opp når spillet er slutt.

Ferdige og uferdige veier gir like mange poeng, ett poeng for hver brikke veien strekker seg over.

Ferdige og uferdige klostre gir også like mange poeng, ett poeng for brikken selve klosteret befinner seg på og ett poeng for hver av de inntil åtte omliggende brikkene.

For ferdige byer gis det to poeng for hver brikke byen består av. I tidlige utgaver av spillet ga småbyer bestående av to brikker bare ett poeng per brikke, men dette er nå endret. For uferdige byer gis det imidlertid bare ett poeng for hver brikke byen består av.

Når et objekt er ferdig, går følgesmennene som var plassert på det tilbake til sine eiere og kan brukes på nytt andre steder, men ikke i samme omgang som objektet ble ferdig.

Objekt Ferdig Ved spillets slutt
Byer To (2) poeng per brikke + to (2) poeng per skjold Ett (1) poeng per brikke + ett (1) poeng per skjold
Veier Ett (1) poeng per brikke
Klostre Ett (1) poeng for kloster-brikken + ett (1) poeng for hver omliggende brikke
Enger Gir ikke poeng umiddelbart (se nedenfor). Tre (3) poeng for ferdig by på engen.

Poeng for enger/bønder[rediger | rediger kilde]

Poenggivningen for enger har blitt endret fra den første utgivelsen og det er også forskjellige regler i den tyske og amerikanske utgivelsen. Men hvis vi holder oss til de offisielle VM-reglene per 2007 er det slik at spilleren som har flest følgesmenn (bønder) på engen får tre poeng for hver ferdigstilte by på engen (uavhengig av hvem som eide byen). Hver by kan imidlertid bare gi poeng til samme spiller en gang. Dersom to eller flere spillere har like mange følgesmenn på engen, får alle fulle poeng, slik som for byer og veier.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Grunnreglene sier at man skal trekke én (1) brikke fra brikkene man har igjen og legge denne ut med en gang. Det finnes to varianter til dette som bidrar til å øke muligheten for planlegging.

Variant 1: Tre brikker på hånden, trekke før legge[rediger | rediger kilde]

Den første varianten går ut på at man har tre (3) brikker på hånden til enhver tid. Man begynner runden med å trekke en ny brikke slik at man har fire (4) brikker på hånden, og så legger man ut en av disse.

Fordeler:

  • Øker muligheten til å planlegge
  • Minsker følelsen av tilfeldighet
  • Minsker sjansen for at brikker som er vanskelig å bruke blir tatt ut av spill

Ulemper:

  • Blir et mye mer konkurranse-preget spill, grunnreglene gir større rom for deltakelse også for de som ikke har sin runde i øyeblikket da de kan være med på å finne og foreslå mulige steder for den trukkede brikken
  • Rundene tar mer tid da man har en tendens til å tenke mye mer når man ikke må vise frem hvilke brikker man har, samt at man har mer å velge imellom

Hvis man spiller med elve-utvidelsene foreslås det å vente til man begynner å trekke fra de vanlige brikkene før man trekker opp 3 brikker på hånden.

Variant 2: Tre brikker på hånden, legge før trekke[rediger | rediger kilde]

Variant 2 er en liten endring av variant 1, som bidrar til å i stor grad fjerne problemet med at rundene tar mer tid. Eneste forskjellen er at man trekker ikke en ny brikke før runden er over, det vil si etter man har tatt tilbake følgesmenn som fullførte objekter på spillebrettet. Man begynner dermed runden sin med å legge ut en av de tre (3) brikkene man har, fullfører resten av runden, og trekker så en ny brikke før spillet går videre til neste spiller. Dermed har man mulighet til å planlegge bruk av den nye brikken mens de andre spillerne gjør sine runder.

Taktikk og strategi[rediger | rediger kilde]

Carcassonne blir regnet som et ypperlig familiespill siden det har enkle regler, ingen blir utslått og har kort varighet. Et typisk spill går gjerne unna på 45 minutter. Hell og uhell er en faktor i spillet, men en dyktig spiller kan øke seiersjansene ganske mye. Jo flere spill man spiller og jo færre spillere man er, desto flere spill vil den dyktigste vinne.

  • Utnyttelse av følgesmenn. Hver spiller har bare sju følgesmenn og det er lett å gå tom hvis man bruker dem ukritisk. Bygg byer, heller enn veier, siden byer gir flest poeng. Prøv også å bli fort ferdig med objektene, slik at følgesmennene kan brukes på nytt til andre prosjekter.
  • Henge seg på andres objekter. Det er ofte mulig å plassere en enslig by- eller veibrikke nær en stor by eller lang vei og koble dem sammen senere. Slik kan man snylte på andres spilleres arbeid, eller kanskje ta alt sammen alene. I Carcassonne er det lov å være slem!
  • Unngå deling. Dersom man har en stor by eller lang vei, kan man forsvare seg ved å plassere brikkene slik at det blir vanskelig for andre å henge seg på eller stjele.
  • Bønder. Strategisk utplasserte bønder kan gi mange poeng og avgjør ofte spillet. Men en utplassert bonde blir der hele spillet, så det lønner seg som regel ikke å binde opp mange bønder tidlig i spillet.
  • Ødelegge for motstanderne. Noen brikker er mer vanlige enn andre. Dyktige spillere vet hvor mange det er og hvor mange som har gått av hver brikke og kan ofte utnytte dette ved å plassere brikkene slik at det blir vanskelig eller umulig for andre å fullføre sine prosjekter. På den måten oppnår man både at motstanderne får mindre poeng og at de binder opp følgesmenn.

Utvidelser[rediger | rediger kilde]

Spillet har også flere utvidelser for både å utvide mulighetene med spillet og i noen tilfeller endre spillets natur radikalt.

Utvidelse: Elven[rediger | rediger kilde]

Elven er en utvidelse som enten følger med Carcassonne selv eller en av de første utvidelsene.

Elven tilfører tolv (12) nye brikker som hver har en bred elv som tema. To (2) av brikkene er designert endestykker, den ene består av en fjellformasjon og den andre en innsjø. De resterende ti (10) brikkene danner en sammenhengende elv mellom disse endestykkene. Det er også noen få andre objekter på disse, slik som bymurer og veier.

Poenget med denne utvidelsen er at man tar ut den originale startbrikken og bruker de tolv (12) elvebrikkene i stedet. Spillerne begynner ved å ta ut de to endestykkene og så blande de andre elvebrikkene med spillsiden ned. Det ene endestykket blir så lagt ut som startpunkt på bordet og så trekker og legger hver spiller ut en av de andre elvebrikkene inntil disse er brukt opp. Neste spiller legger så ut det andre endestykket og så begynner spillerne å trekke fra originalbrikkene som vanlig.

Elvebrikkene danner et større startområde med flere enger og gir dermed spillerne flere valgmuligheter enn den éne startbrikken fra originalen.

Utvidelse: Elven II[rediger | rediger kilde]

Denne utvidelsen gjør omtrent det samme som Elven men har en elv som deler seg.

Utvidelse: Katedraler og Vertshus[rediger | rediger kilde]

Denne utvidelsen tilføyer følgende elementer til spillet:

  • Brikker til en sjette spiller
  • En ny følgesmann til hver farge, som er noe større enn de originale
  • Nye brikker (beskrevet under)

De nye brikkene kan kort summeres opp som følger:

  • Katedral, for plassering inne i en by
  • Vei med vertshus (illustrert med et hus med en liten innsjø ved siden av)
  • Varianter av de brikkene som følger med original-spillet, men som ikke har nye regler forbundet med seg, slik som kloster med vei

De to nye typene med brikker, katedraler og vertshus, gir spilleren som legger dem ut en sjanse til å få mer poeng for å fullføre et objekt, men innehar også en større risiko for å ikke få poeng for dette objektet.

Katedralen er en brikke som brukes til å utvide en by, på samme måte som de to brikkene som ikke har bymur på seg og må stå inne i by, fra originalspillet.

Når en katedral plasseres i en by og denne byen fullføres får spilleren tre (3) poeng per brikke og tre (3) poeng per skjold, i stedet for de vanlige to (2). Derimot, hvis byen ikke blir ferdig før spillet avsluttes får spilleren ingen poeng for denne byen. Det er to (2) katedralbrikker i utvidelsen, men de akkumulerer ikke effekten sin innenfor samme by og vil derfor ha størst effekt hvis de plasseres i forskjellige byer, med mindre hensikten er å gjøre det vanskeligere for eieren av byen å fullføre den.

Vertshus gir omtrent samme effekten bare for veier. Veistrekningen vertshuset blir plassert i gir, når veien fullføres, to (2) poeng per brikke i stedet for de vanlige ett poengene, men på samme måte som by er veien verdiløs hvis den ikke fullføres før spillet er avsluttet.

Den store følgesmannen kan brukes på samme måte som de originale følgesmennene, men hvis denne står på et objekt som også har andre spillere sine følgesmenn på seg så teller denne som to (2) følgesmenn. Det vil si at denne kan enklere brukes til å få overtaket på en by, vei, eller eng, ved å sette denne på et objekt og så knytte dette opp til et annet objekt med en annen spillers følgesmann på.

Poeng-tabellen med denne utvidelsen ser slik ut:

Objekt Ferdig Ved spillets slutt
By uten katedral To (2) poeng per brikke + to (2) poeng per skjold Ett (1) poeng per brikke + ett (1) poeng per skjold
By med katedral Tre (3) poeng per brikke + tre (3) poeng per skjold Ingen poeng
Vei uten vertshus Ett (1) poeng per brikke
Vei med vertshus To (2) poeng per brikke Ingen poeng
Klostre Ett (1) poeng for kloster-brikken + ett (1) poeng for hver omliggende brikke
Enger Gir ikke poeng umiddelbart (se nedenfor). Tre (3) poeng for ferdig by på engen.

Turneringer og mesterskap[rediger | rediger kilde]

Det arrangeres turneringer og internasjonale mesterskap i Carcassonne, som regel med to spillere per bord. I 2006 ble det for første gang arrangert NM og VM i spillet. Som en forløper til VM ble det fra 2003 arrangert «internasjonalt mesterskap». Nordisk mesterskap ble arrangert for første gang i 2011.

NM i Carcassonne[rediger | rediger kilde]

År Sted og dato Nr 1 Nr 2 Nr 3 Deltakere
2006 Arendal 12.aug. Vidar Aas Sigrun Scheving Aas Sigurd Evans Kvannes 6
2007 Oslo 30. juni Henrik Fürstenberg Vidar Aas Karianne Fog Heen 9
2008 Oslo 28. juni Christian Tellefsen Ola Torstein Endresen Lene Nilsen 24
2009 Arendal 30. mai Christian Tellefsen Ola Torstein Endresen Geir Melgårdsbakken 16
2010 Arendal 5. juni Vidar Aas Geir Melgårdsbakken Trine Rokkones 16
2011 Arendal 11. juni Vidar Aas Geir Melgårdsbakken Ola Torstein Endresen 18
2012 Oslo 23. juni Vidar Aas Ola Torstein Endresen Geir Melgårdsbakken 30
2013 Oslo 22. juni Ola Torstein Endresen Geir Melgårdsbakken Vidar Norstein Klungre 23
2014 Oslo 21. juni Vidar Aas Ola Torstein Endresen Odd Nilsen 24
2015 Oslo 20. juni Gudny Scheving Hanne Sundelin Larsen Odd Nilsen 31
2016 Oslo 25. juni Odd Nilsen Markus Steinsland Hanne Sundelin Larsen 18
2017 Oslo 25. juni Hanne Sundelin Larsen Inger Elgethun Tom Larsen 14
2018 Oslo 24. mars Vidar Aas Frøydis Jørgensen Inger Elgethun 15
2019 Arendal 8. juni Pål Endresen Ragnhild Krogh Rune Alfsen 16
2020 Online 24. oktober John Egil Utsi Vidar Aas Hanne Sundelin-Sagdahl 39

Nordisk mesterskap i Carcassonne[rediger | rediger kilde]

År Sted og dato Nr 1 Nr 2 Nr 3 Deltakere
2011 Skövde SWE 14. mai Vidar Aas NOR Ola Torstein Endresen NOR Trine Rokkones NOR 10

Nordisk mesterskap har bare vært arrangert denne ene gangen.

VM i Carcassonne[rediger | rediger kilde]

År Sted og dato Nr 1 Nr 2 Nr 3 Norsk deltaker Plassering Deltakere
2003* Essen GER 25-26.okt. Andreas Scholz GER Christian Schulze GER Jan Rolf GER Johanne Revheim 34 64
2004* Essen GER 23-24.okt. Steffen Krotz GER Sebastian Trunz GER Aline Fussy GER - - 64
2005* Essen GER 15-16.okt. Stefan Kopacz GER Christian Schulze GER Gudrun Bradter-Schnoll GER - - 48
2006 Essen GER 22.okt. Ralph Querfurth GER Michael Wischounig AUT David Korejtko CZE Vidar Aas 8 16
2007 Essen GER 21.okt. Sebastian Trunz GER Wei-Chi Chen TAI Janne Jaula FIN Henrik Fürstenberg 4 20
2008 Essen GER 26.okt. Ralph Querfurth GER Martin Mojzis CZE Sebastian Trunz GER Christian Tellefsen 13 20
2009 Essen GER 25.okt. Ralph Querfurth GER Daniel Geromboux AUS Matej Tabak SLK Christian Tellefsen 10 20
2010 Herne GER 24.okt. Ralph Querfurth GER Martin Mojzis CZE Matej Tabak SLK Vidar Aas 14 22
2011 Essen GER 23.okt. Els Bulten HOL Shinnosuke Komukai JPN Robert Mützner GER Geir Melgårdsbakken 22 24
2012 Essen GER 21.okt. Martin Mojzis CZE Stefan Leopoldseder AUT Matej Tabak SLK Vidar Aas 6 26
2013 Essen GER 27.okt. Pantelis Litsardopoulos GRE Martin Mojzis CZE Aleksejs Pegusevs LAT Ola Torstein Endresen 8 36
2014 Essen GER 19.okt. Takafumi Mochiduki JPN Pantelis Litsardopoulos GRE Matej Tabak SLK Vidar Aas 15 34
2015 Essen GER 11.okt. - - - - - -
  • Turneringene fra 2003-05 var ikke offisielle VM, men utvidede tyske mesterskap som ble kalt «internasjonalt mesterskap».

Carcassonne på nett[rediger | rediger kilde]

Man kan spille Carcassonne på nett her:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]