Cantharis rufa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cantharis rufa
Nomenklatur
Cantharis rufa
Linnaeus, 1758
Populærnavn
-
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBløtvinger
SlektCantharis
Økologi
Habitat: gressenger, krattskog, langs vassdrag
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika, Asia
finnes i Norge
Inndelt i
  • kanskje mangelfull
  • C. r. liturata
  • C. r. darwiniana

Cantharis rufa er en av billene i delgruppen (underfamilien) storbløtvinger i familiegruppen bløtvinger. Fargevariabel, noe som har medført at det er beskrevet underarter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Cantharis rufa finnes i Europa, Nord-Afrika, østover i Asia. Finnes i Norge, den er ikke uvanlig.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Cantharis rufa er 7-11 mm lang. Både hodet og brystskjoldet er rødgult. Pannen har en forhøyning mellom antennefestene. Palpenes (munnføtter) endeledd er økseformet og ikke smalt, ovalt. Antennene er mørke, men leddene er lysere i roten. Antennenes tredje ledd vanligvis lengre enn det andre leddet. Brystskjoldet (pronotum) har bare en svak innbuktning i bakkanten og har en overflaten som ikke er grovt rynket eller punktert. Brystskjoldets bakhjørner er stumpvinklet avsatt, men ikke utstående. Beina er generelt mørke. Leggene på bakbeina er vanligvis krummet inn mot kroppen. Den ene kloen på alle beina har en liten, men tydelig rottann. Dekkvingene skjuler hele bakkroppen og har en rødlig brun grunnfarge. Hos underarten darwiniana er dekkvingene svart eller brunsvart grunnfarge. Buken og delvis brystet er mørkt. Behåringen på dekkvingeneer ganske tett og av samme lengde, svakt oppstående. Ligner mye på Cantharis pallida, men er generelt større.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Cantharis rufa finnes på blomster, trær og busker i juni og juli. Larvene lever som predatore (rovdyr).

Cantharis rufa tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. (344 sider) Side 33. ISBN 8712166936
  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]