Gressekkspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Canephora hirsuta»)
Gressekkspinner
larvesekk
Nomenklatur
Canephora hirsuta
(Poda, 1761)
Populærnavn
gressekkspinner[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSekkspinnere
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: åpne, solvarme områder
Utbredelse: den palearktiske sone

Gressekkspinner (Canephora hirsuta) er en sommerfugl som tilhører familien sekkspinnere (Psychidae). Den er funnet nord til Hordaland i Norge. Hannen har velutviklede vinger og fjærformede antenner, hunnen er larvelignende og svært redusert, med stor, sekklignende kropp og bein og antenner redusetre til korte stumper.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hannen er en ganske stor (vingespenn 22-28 millimeter) og kraftig, ensfarget sjokoladebrun til nesten svart sekkspinner med fjærformede antenner. Bakkroppen er kledt med oppstående hår og piperenser-aktig. Hunnen er 14-20 millimeter lang, sekkformet og larvelignende, man kan såvidt ense antenner, fasettøyne og bein, men disse har mistet sine funksjoner. Larvesekken er 3-4 centimeter lang for en utvokst larve. Den er kledt med strå-biter og andre planterester. Sekken ser litt ulik ut for hanner og hunner: hann-larvens sekk er kledt med fine gresstrå i den fremre delen, disse er påfallende sprikende, mens gresstråene hunn-larven bruker er grovere og mindre sprikende.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes på åpne, solvarme steder. Larven eter blad av busker (blant andre hagtorn), urter og gress. Utviklingen tar to år, i alle fall i Norden. Hunnen forlater aldri larvesekken, men parer seg, legger egg og dør der inne, men faller gjerne ut etter at hun er død. Hannene flyr i juni-juli på leting etter paringsklare hunner som sender ut feromoner. Ulikt de fleste andre sekkspinnere er denne arten dagaktiv.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt over det meste av den palearktiske sone like øst til Stillehavet. I Norge er arten funnet i Østfold, Akershus, Vestfold, Aust-Agder og Hordaland, men den ser ut til å være sjelden overalt. Den ble vurdert son Sårbar (VU) i Norsk rødliste for arter fra 2015.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 1. mars 2022. Besøkt 1. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av gressekkspinner Canephora hirsuta som VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 548-549. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]