Gullmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Camptogramma bilineata»)
gullmåler
Nomenklatur
Camptogramma bilineata
Linnaeus, 1758
Populærnavn
gullmåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektCamptogramma
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Europa

Gullmåler (Camptogramma bilineata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne umiskjennelige arten finnes nord til Nord-Trøndelag i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En nokså liten (vingespenn 20 – 27 mm), slank, mer eller mindre gul måler. Arten kan ikke forveksles med noen andre norske målere. Vingenes grunnfarge varierer fra blekgul til ganske mørk brun, men er vanligvis oransjegul. Begge vingepar har tre bølgete, hvite tverrstriper, i tillegg har de ca. 10 smale, bølgete, brune tverrstriper. Feltet mellom de to ytterste hvite tverrstripene er ofte noe mørkere enn resten av vingen på forvingene. Larven er forholdsvis kraftig, med ganske mange, utstående, stive børster, blekgrønn på farge.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Gullmåleren finnes helst på litt fuktige steder. De voksne målerne flyr i juni – august, mest om natten, men de skremmes også lett ut om dagen. Larvene kan leve på en rekke forskjellige planter, blant andre vassarve (Stellaria media) og syre (Rumex spp.).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gullmåleren er vidt utbredt og finnes både i Europa, Asia og Nord-Amerika. I Norge er den ganske vanlig nord til Nord-Trøndelag.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]