Camille Flammarion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Nicolas Camille Flammarion (født 26. februar 1842, død 3. juni 1925) var en fransk astronom og forfatter. Han er vanligvis referert til som Camille Flammarion.

Han ble født i Montigny-le-Roi, Haute-Marne i Frankrike og var bror til Ernest Flammarion, grunnlegger av Groupe Flammarion.

Camille Flammarion

Gjennom sitt liv publiserte Flammarion over 50 litterære titler. Dette inkluderte populærvitenskapelige verk om astronomi, flere science fiction-romaner og flere bøker om spiritisme og beslektede emner. Han publiserte også tidsskriftet L'Astronomie fra 1882 og hadde et privat observatorium i Juvisy-sur-Orge.

Han var grunnleggeren av og første president i Société Astronomique de France, som publiserte sitt eget tidsskrift BSAF (Bulletin de la Société astronomique de France), utgitt første gang i 1887. I 1895 slo BSAF og L'Astronomie seg sammen.

Han var den første som foreslo navnene Triton og Amalthea for to av månene til henholdsvis Neptun og Jupiter. Navnene ble likevel ikke akseptert offisielt før tiår senere.

Han var gift to ganger, og hans andre kone var også en anerkjent astronom, Gabrielle Renaudot Flammarion.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Camille Flammarion – bilder, video eller lyd