Callidium aeneum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Callidium aeneum
Nomenklatur
Callidium aeneum[1]
(De Geer, 1775)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektCallidium
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: barskog, larver i ved av gran
Utbredelse: østlige del av Europa, nordlige Asia
på Østlandet i Norge.

Callidium aeneum er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norge har den en østlig utbredelse, og er funnet nord til Nordland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (9–15 mm), bred, metallisk grønn trebukk. Arten er vanligvis lett å kjenne på fargen. Blåbukk (Callidium violaceum) ligner, men denne arten har blåfiolett metallskjær. Antennene er spinkle og omtrent halvparten så lange som kroppen. Pronotum er bredere enn langt, med jevnt rundede sider og halvlang, oppstående, grålig behåring. Dekkvingene har markerte, rettvinklede skuldre, overflaten har en karakteristisk, grov-rynket struktur. Lårene er noe fortykkede, beina ellers slanke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg under barken på grove, døde grener som sitter igjen på fortsatt levende graner. Trærne skal helst være soleksponerte, som i skogbryn eller isolerte trær i havnehager eller lignende. Noen ganger kan larvene også finnes i furu. Denne arten har en karakteristisk larvegang, larven gnager ut en mer eller mindre sirkelrund grop som blir 3-4 centimeter i diameter. Larveutviklingen tar to år. Denne arten finnes gjerne sammen med andre vedlevende biller, blant andre kortvinget granbukk (Molorchus minor). De voksne billene kan man finne løpende omkring på døde greiner og tømmerstabler i juni-juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa, bortsett fra de vestligste delene, og videre østover til Japan. I Norge forekommer den på Sør-Østalndet og noen steder i Trøndelag og Nordland.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 3. mars 2022. Besøkt 3. mars 2022. 
  2. ^ Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av Callidium aeneum som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]