Caleb M. Fundanga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Caleb M. Fundanga
Født28. feb. 1953Rediger på Wikidata (71 år)
Mufulira
BeskjeftigelseOffentlig tjenesteperson Rediger på Wikidata
EktefelleRosaria Fundanga[1]

Caleb Mailoni Fundanga (født 28. februar 1953 i Mufulira[2] i Nord-Rhodesia) er en zambisk økonom, som var sentralbanksjef for Zambias sentralbank, Zambias bank, fra 2002 til 2011.

Han var sentralbanksjef fra mars 2002, og ble kåret til Global Central banker for 2006 av magasinet The Banker.[3] Magasinet utgis månedlig av Financial Times Group. Prisen gis til en sentralbanksjef som har framvist "enestående bidrag til langsiktig vekst og stabil økonomi i deres lands økonomi".

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Familiebakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født i Mufulira, men familien flyttet tidlig til Mulungushi utenfor Kabwe. Foreldrene kom opprinnelig fra Nsofu i Mkushi-distriktet; faren var handelsmann, med en liten kolonialhandel, og moren var gårdbruker. Han gikk først på Mulungushi Primary School, deretter Imanza Primary School, som var en kostskole der de bodde hele uken på skolen, fra søndag til fredag. I 1967 begynte han på Mumbwa Secondary School, som er en First National Development Plan-skole. Der var han ferdig i 1971, hvorpå han fortsatte sin skolegang ved University of Zambia (UNZA), fra 1972.[2]

Han er gift og har tre barn.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Da han begynte ved University of Zambia gikk han først humanistiske fag, men byttet til sosialøkonomi. Han studerte her fra 1972 til 1976, og flyttet deretter til Manchester for å studere videre. Her tok han en mastergrad i sosialøkonomi fra University of Manchester.

Etter dette flyttet han tilbake til Zambia, og underviste i statistikk fra 1980 til 1981. Da flyttet han til Tyskland, og tok der doktorgrad (Ph.D) i sosialøkonomi ved Universität Konstanz, som han fullførte i 1985.

Yrkeskarriere[rediger | rediger kilde]

Da Fundanga var ferdig med sin doktorgrad fortsatte han å undervise ved University of Zambia. Han underviste fra 1985 til 1987, og ledet avdelingen for sosialøkonomi.[2]

I 1987 fikk han sin første jobb innen statsforvaltningen, da som Permanent Secretary i Finansdepartementet, under finansminister Gibson Chigaga. I november samme år ble han overført til Statsministerens Kontor, som Permanent Secretary for økonomi og finans. Denne stillingen hadde han til 1993, da han ble Permanent Secretary i Presidentens Kontor, med ansvar for Den nasjonale kommisjonen for utviklingsplanlegging.

I 1995 flyttet han til Elfenbenskysten, da han ble administrere direktør for Den afrikanske utviklingsbanken i Abidjan, med ansvar for Lesotho, Mauritius, Zambia, Malawi, Swaziland, og etterhvert Sør-Afrika. Dette var en treårsperiode, og da denne gikk ut var planen å flytte tilbake til Zambia, men da han ble utpekt til seniorrådgiver for presidenten i Den afrikanske utviklingsbanken i 1998 ble hjemreisen utsatt, til han i mars 2002 ble utnevnt til sentralbanksjef i Zambia, som en del av president Levy Mwanawasas «New Deal government». Den nyinnsatte president Michael Sata avskjediget Fundanga 29. september 2011[4], i sin første uke som president.[5] Michael Mikayeli Gondwe overtok som sentralbanksjef etter Fundanga.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ arkiveringsdato 22. oktober 2018, arkiv-URL web.archive.org, www.mefmi.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c Maravi - It's a scandal for Zambia to be poor - Fundanga (Intervju, besøkt 4. februar 2011)
  3. ^ «Fundanga wins top banker for 2006». Times of Zambia. Arkivert fra originalen 13. mai 2005. Besøkt 26.12.2007. 
  4. ^ Lusaka Times – Bank of Zambia Governor Caleb Fundanga fired, besøkt 24. oktober 2011.
  5. ^ Reuters – Zambia's cbank governor says contract terminated Arkivert 30. oktober 2014 hos Wayback Machine., besøkt 24. oktober 2011.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]