Cádiz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Cadiz»)
Cádiz

Flagg

Våpen

LandSpanias flagg Spania
Autonom regionAndalucía
ProvinsCádiz
ComarcaBahía de Cádiz
StatusKommune
Grunnlagt11. århundre f.Kr. (Julian)
Adm. senterCádiz
OrdførerTeófila Martínez (PP)
Postnummer11000
Areal12,10 km²
Befolkning126 766 (2009)
Bef.tetthet10 476,53 innb./km²
Høyde o.h.11 meter
Cádiz
Kart
Cádiz
36°32′06″N 6°17′51″V

Cádiz er hovedstad i provinsen Cádiz i regionen Andalucía i Spania. Den ble anlagt ca. 1100 f.Kr. på en øy foran Cádizbukta på den spanske atlanterhavskysten og er en av verdens eldste havnebyer. Sundet ble senere fylt opp, og byen ligger i dag på en halvøy. Byen har hatt universitet siden 1979.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt rundt år 1100 f.Kr. som Gadir av fønikerne. Disse drev handel med Tartessos, en bystat som skal ha ligget nær munningen av Guadalquivir, omtrent 30 km nord for Cádiz. Grunnleggelsen er nevnt av den romerske historikeren Velleius Paterculus som «80 år etter den trojanske krig».[2] Arkeologiske funn er imidlertid bare gjort fra og med midten av det 8. århundre f.Kr.[3].

Cádiz fungerte som base for vikingflåter etter 844, da de første toktene til Spania tok til. Omkring år 1000 stod fremdeles de fønikiske fyrtårnene som ble kalt Herkulessøylene. På toppen av det ene fyrtårnet stod en gigantisk mannsfigur med ansiktet vendt mot nordvest.

Da de store europeiske oppdagelsesreisene begynte i det 15. århundre ble Cádiz en av Spanias viktigste byer. To av Columbus' reiser startet herfra. Da innseilingen til Sevilla ble vanskelig på grunn av sandbanker i elven Guadalquivir, ble Cádiz den viktigste havnen for handel mellom Spania og koloniene[4].

Under Napoleonskrigene var det meste av Spania under keiserens kontroll og, beskyttet av den engelske flåten, ble Cádiz sete for den spanske nasjonalregjeringen. Den liberale grunnloven fra 1812 ble utropt her. Etter at kong Ferdinand VII hadde gjenvunnet makten, fornektet han grunnloven og gjenopprettet eneveldet. I 1820 gjorde Cádiz opprør, og under den følgende borgerkrigen ble kongen fanget og fengslet i byen. Med de europeiske regjeringenes velsignelse ble opprøret knust i 1823 av en fransk hær.

Et opprør i 1868 førte til dronning Isabella IIs fall.

Infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Cádiz er Andalucías største havneby på atlanterhavskysten. Herfra går det blant annet en ferge til Santa Cruz de TenerifeKanariøyene. Det går dessuten regelmessig persontrafikk med båt til El Puerto de Santa Maria og Rota.

Jernbanestasjonen ligger direkte ved havnen og har direkte forbindelser til Sevilla og Madrid, og derfra videre til resten av jernbanenettet.

Den nærmeste internasjonale lufthavnen er Jerez lufthavn og ligger 35 km fra sentrum. Den betjenes av flybuss.

Cádiz ligger på en halvøy og er knyttet til veinettet kun via to veier: Autovía CA-33 i retning San Fernando og nasjonal vei N443 i retning Puerto Real hvor de har forbindelse til det internasjonale veinettet gjennom europavei 5.

Personer fra Cádiz[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «History of the University of Cadiz – Portal UCA». www.uca.es (engelsk). Besøkt 16. februar 2018. 
  2. ^ Velleius Paterculus, Historia Romana II 3.
  3. ^ «'Europe's oldest city' is found». The Independent (engelsk). 9. oktober 2007. Besøkt 16. februar 2018. 
  4. ^ «Cadiz: En reise til Europas eldste by - Reisebloggen Det vonde liv». Reisebloggen Det vonde liv. 1. juni 2017. Besøkt 16. februar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]