Cadenette

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Cadenettes»)
Jean-Baptiste-Siméon Chardins sjangermaleri Såpebobleblåser fra siste halvdel av 1700-tallet viser en ung mann med en type cadenettes, lange sidelokker. Disse ble ofte rullet opp i en eller flere stramme rader på siden av hodet.
Den krigerske Christian IV, konge av Danmark-Norge fra 1588 til 1648, iført kniplingskrage, ørering og tidsriktig frisyre med tynn sideflette, en såkalt polsk flette, pyntet med en sløyfe. Kongen ble malt i profil etter at han mistet sitt ene øye under Slaget på Kolberger Heide i 1644. Maleri av Karel van Mander (1609–1670).

Cadenette, i flertall cadenettes eller cadenetter, er en fransk betegnelse på flere typer historiske hårfrisyrer. Navnet brukes særlig om to fletter eller dreadlockliknende hårlokker som hang fritt ned på hver side av ansiktet og ofte ble samlet eller pyntet med sløyfer.

Sidelokker forekom i den europeiske herremoten på 1600- og 1700-tallet. Frisyren stammer fra militærmoten dengang og er oppkalt etter den franske marskalk Cadenet,[1] egentlig Honoré d'Albert (1581–1649). Cadenettene utviklet seg i flere varianter, blant annet som opprullede sidelokker i mennenes 1700-tallsfrisyre, et karakteristisk trekk ved mange pudderparykker. Slike sidekrøller kunne stå i en eller flere rader på siden av hodet, like under kanten av de populære trekanthattene.

Den dansk-norske kongen Christian IV bar liknende sidefletter. Hans tynne flette, som var pyntet med en sløyfe, var en frisyremote som ble kalt mareflette eller -lokk, eller på fransk à la polonaise, det vil si «polsk (flette)», på latin plica polonica, engelsk Polish plait og tysk Weichselzopf. Dette også vært kallenavn på en hårsykdom der ustelt, ofte lusebefengt hodehår har sammenfiltret seg i «dreadlocks» og gitt hodebunnsbetennelse eller -eksem, tilsvarende gamle dagers marefletter, lange nisseknuter hårtuster som ikke lar seg gre ut.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Marelokk, sammenfiltrede lokker på mennesker eller hester
  • Hårpisk, herrefrisyre på 1700-tallet i Europa og i Kina fra 1644 til 1912
  • Fletter
  • Payos, sidekrøller eller ørelokker som er påbudt for mannlige jøder

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]