C.C. Peters

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
C.C. Peters
Født26. juli 1822[1][2]Rediger på Wikidata
Daldover
Død17. sep. 1899[1][2]Rediger på Wikidata (77 år)
Espergærde
BeskjeftigelseBilledhugger
UtdannelseKunstakademiet
NasjonalitetDansk
GravlagtSolbjerg Parkkirkegård
UtmerkelserEibeschütz' Præmie (1863)[3]

Chrysostemos på Marmorkirken
Statue av Peter Willemoes i Assens er utført av Christian Carl Peters.

Christian Carl Peters (født 26. juli 1822, død 17. september 1899) var en dansk billedhugger.

C.C. Peters var utdannet ved Kunstakademiet i København og var også knyttet til H.W. Bissens atelier.

Allerede i 1840 stilte han ut sitt første arbeide, en byste. Samtidig med at han vant den lille sølvmedalje i 1845 vakte han oppmerksomhet med en gruppe, «Hercules som Barn dræber 2 Slanger» som ble utført i marmor til Den danske Kunstforening i 1849. Den følgende vinteren, 1846–1847, utførte han så vel en figur for den store sølvmedaljen som «En Dreng, der spiller Terre». Sistnevnte arbeide mottok han De neuhausenske priser for i 1847.

Han konkurrerte senere til den lille guldmedaljen, men da premien ikke ble tilkjent ham, foretrakk han i 1849 å søke om reisestipendium fremfor å konkurrere på ny. Dette fikk han også, men kom først til å benytte det fra 1850 og reiste da utenlands til Roma og Napoli.

Hovedverker[rediger | rediger kilde]

Peters har utført en rekke bronsefigurer, blant annet «En dansende Favn, som spiller Fløjte» til Statens Museum for Kunst, «En dansende Bakkantinde», som Kunstforeningen kjøpte, en rekke figurer og 12 relieffer i forgylt bronse til altertavlen i Viborg domkirke (1876), «Diogenes med sin Lygte», som tilhører Studenterforeningen, «En dansende Fløjtespillerske» fra 1889, som ble kjøpt til museet i Odense, «Søhelten Willemoes» og «Ahasverus».

I overnaturlig størrelse utførte han «Neptun» og «Merkur» til Nordre Toldbod i Esplanaden og Paulus, Chrysostomus og Gregor den store til takterrassen på Marmorkirken samt fem mytologiske figurer til galleriet i Frederiksborg slottsgård.

Av andre store verk modellerte han i årenes løp blant annet en sittende Bertel Thorvaldsen i gips, som tilhører utstillingsfonden i Akademiet, «Abraham og Isak», en gipsgruppe som i 1863 vant den eibeschützske premie, evangelisten Johannes i marmor til Christiansborg slottskirke, dikterne Johannes Ewald og Johan Herman Wessel i marmor til Det Kongelige Teaters forsal, sjøhelten Willemoes i naturlig størrelse i gips.

I relieff utførte han en stor frise i gips til Landbohøjskolens forsal som forestilte «Husdyrene i deres Forbindelse med Menneskene» (1859), «Diogenes, som søger Mennesker», også i gips, en stor fronton av greske guder utført i glassert brent leire med farver til det tekniske selskabs skole i Ahlefeldtsgade, to relieffer i bronse, «Handelsvirksomhed» og «Velgjørenhed», til grosserer Th. Suhrs gravmæle på Gentofte kirkegaard, «Tre Børn, som se Billeder» til Vesterbros Asyl. Endelig også en del byster, blant annet av Jens Christian Hostrup, legen H.C. Bendz m. fl.

Priser og utmerkelser – utvalg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Benezit Dictionary of Artists, oppført som Carl Peters, Benezit-ID B00139633, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Kunstindeks Danmark, Kunstindeks Danmark kunstner ID 867, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.kulturarv.dk[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]