C-4

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Klargjøring av C-4
Molekylær oppbygning av RDX

C-4, eller Composition C-4, er et plastisk sprengstoff med stor detonasjonshastighet og sprengkraft, noe som gjør sprengstoffet ideelt for militær bruk. C-4 er vanligvis formet som en firkant. Hovedingrediensen (91% av vekten) er heksogen. C-4 er 1,34 ganger så eksplosiv som Trinitrotoluen (TNT). Det kan detoneres med en vanlig fenghette. Hvis man tenner på C-4 vil det ikke detonere men bare begynne å brenne. C-4 har en detonasjonshastighet på ca. 8100 meter/ sek. Stoffene som er tilsatt for å gjøre hexogenen plastisk er polyisobutylen og dietylhexyl. 1,6% SAE-10 motorolje er også tilsatt.

Fordeler[rediger | rediger kilde]

En stor fordel med C-4 er at den kan formes til enhver ønsket form. Det gjør at den kan bli presset inn i sprekker og gliper i bygninger, broer, utstyr eller maskineri. Den kan også formes rundt et objekt om ønskelig. C-4 er et relativt sikkert sprengstoff, men er mere følsomt enn trinitrotoluen (TNT). C-4 kan brukes til å lage panserbrytende hulladninger eller kutte-ladninger på grunn av sin høye detonasjonshastighet.


militærstubbDenne militærrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.