Byrkjelo Games

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Byrkjelo stadion

Byrkjelo Games var et årlig friidrettsstevne arrangert på Byrkjelo i Gloppen kommune i årene 1982 til 1998. Arrangører av stevnet var begge idrettslaga i Breim, Breim IL fra Reed, og Indre Breim IL fra Byrkjelo (etablert i 1911). I 1989 slo idrettslaga seg sammen til Breimsbygda IL, og fortsatte å arrangere et av Norges beste friidrettsstevner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Indre Breim Idrettslag (IBIL) ble stiftet 1911. På 1950-tallet fikk IBIL bygget egen idrettsbane på Byrkjelo, og på 1960- og 1970-tallet arrangerte klubben årlig nasjonale friidrettsstevner. Selv om IBIL har stått som offisiell arrangør av Byrkjelo Games har de vært avhengige av det gode samarbeidet og dugnadsånden som preger bygda Breim.

I 1981 ble Byrkjelo stadion utbygget med kunststoffdekket spurtan, og fra 1982 etablerte klubben stevnet Byrkjelo Games i samarbeid med naboklubben i bygda, Breim IL. Stevnet trakk mange kjente navn og gjenhom årene deltok både olympiske mestre og verdensmestre. Gunnar Hole satt med kontaktene til agenter og managere, og er ansett som stevnets primus motor, selv om han ikke hadde ansvaret for det praktiske arrangementet.

I 1988 fikk IBIL tildelt hovedmesterskapet (NM) i friidrett. Arrangementet var stort og krevende, og Byrkjelo Games ble lagt på is. I 1992 var Byrkjelo Games imidlertid i gang igjen, og fortsatte årlig frem til 1998, da det siste stevnet ble arrangert. Året etter arrangerte IBIL igjen hoved-NM i friidrett.

Det ble etter hvert vanskeligere å få TV-avtaler for stevnene, og uten TV-sending var ikke sponsorer villige til å betale like mye. Denne nedgangen kom samtidig som de største stjernene stadig skulle ha mer for å delta.

BBIL nå nytt NM-arrangement i 2011. 2011 vil være 100-årsjubileum for Indre Breim IL. Det foreligger derimot ikke planer om å ta opp igjen Byrkjelo Games .

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]