Bullahuset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ole Bulls villa på Valestrand er i sveitserstil tegnet av Georg Andreas Bull

Bullahuset ligger på tidligere Valestrand gard og var Ole Bulls eiendom på Valestrand, Osterøy, fra 1858. Ole Bull kjøpte eiendommen av sin mor. Bygningen er tegnet av hans bror, Georg Andreas Bull. Den ble oppført i tidsrommet 1864-68 og stod ferdig i 1869. Bygningen er preget av klassisime og tidlig sveitserstil.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Georg Andreas Bulls tegning av bygningen
Bilde fra 1866. Legg merke til at huset ikke har gavldekoren med drage og ulvehode og altanene er ikke kommet på plass

Ole Bull hadde ønske om å bygge en villa i Walhalla i Oleana med en musikksal, men disse planene ble aldri realisert. Huset han oppførte på Valestrand forener forskjellige stiltrekk; Sveiterstilen med utstikkende tak og utskjæringer og takmøne med drager og ulvehoder. Tegningene til bygningen var ferdig i 1864, bygningen var oppført i 1865. Huset er av laftet tømmer med panel. Bygningen har gavlpryd med dragehoder som refererer til stavkirkene. Men de andre dekorasjonselemetene på bygningens eksteriør skiller seg ikke så mye fra annen samtidig trearkitektur. Særlig rik er utformingen av vindusomramlingene med slanke søyler i hele vindushøyden. Som flere andre stildetaljer er dette tatt opp igjen i bygningen på Lysøen.

Gavldekoren med dyrehoder kan ikke kjennes igjen fra noen stavkirke eller noe annet norsk materiale i den kombinasjonen som brukes her. Arkitekt Eugène Viollet-le-Duc har publisert noe som ligner i sin Dictoinaire i 1863.[1]

På hver side av huset er der doble støpejernsaltaner som kom på plass høsten 1868. De var antakelig blitt fraktet fra England til en kostnad av 4000 spesiedaler.

Huset har lenge vært hvitt, men da det ble restaurert i 2006 fant en originalfargene som ble brukt i tilbakeføringen. Interiørene som er endret er også delvis blitt restaurert.

Interiør[rediger | rediger kilde]

I første etasje er der tre salonger med franske tapeter og utskårne dørposter. Den ene salongen har åtte store veggmedaljonger som er trykket på store trestokker i Paris og motivene er de fire årstidene og døgnets timer. Spisestuen er møblert med lette, sortlakkerte kurvstoler. I tappen til andre etasje er det trykt linoleum. Andre etasje har to saler. Den ene er en musikksal som mulige er et forsøk på å gjenskape en norrøn høvdingsal. Rommet har to italienske marmorpeiser. Den andre salen var Ole Bulls kombinerte sove- og arbeidsrom. Den er dekorert med vridde, salomiske søyler og trepassarkader inspirert av italiens-romansk arkitektur. Forbilder kan ha vært søyleganger i romerske klostre eller også pavens kapell i Lateran-palasset.

Ole Bull[rediger | rediger kilde]

Ole Bull
Ole Bulls hjem på Lysøen

Ole Bornemann Bull (født 5. februar 1810 i Bergen, død 17. august 1880 på Lysøen ved Bergen) var en verdensberømt fiolinist og komponist i romantikken.

Ole Bull ble født på Svaneapoteket i Bergen, der hans far var apoteker. Familien hadde også en eiendom på Valestrandsfossen på Osterøy. Dette særpregede huset står slik det var den gangen Ole Bull benyttet det. Eiendommen på Valestrandsfossen kjøpte Ole Bull i 1858 av sin mor for 16 000 speciedalere

Privat eie[rediger | rediger kilde]

Huset er i privat eie av Ole Bulls tipptippoldebarn, Carl-Michael Hendriksen Palmér. Huset blir brukt som sommerhus av familien, og det gis omvisninger på sommertid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eldal, Jens Christian; Historisme i tre, «Sveitserstil» side 205

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Eldal, Jens Christian; Historisme i tre, «Sveitserstil», byggeskikks-romantikk og nasjonal egenart i europeisk og norsk trearkitektur på 1800-tallet, Oslo 1997 ISBN 82-00-12982-9
  • Haugen, Einar; Cai, Camilla: Ole Bull, Oslo 1992 ISBN 82-00-37476-9
  • Hendriksen, Knut: Ole Bull, Oslo 2000 ISBN 82-02-19547-0

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]