Bulgarias ordensvesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordenstegn for Stara Planina-ordenen
Tegninger av ny versjon av ordenstegn for Sankt Kyrillos og Sankt Methodios' orden fra 2003
Ordenstegn for Det røde flaggs orden

Bulgarias ordensvesen omfatter ridder- og fortjenstordener tildelt av bulgarske myndigheter. Et eget bulgarsk ordensvesen ble til etter at Bulgaria i 1878 ble et fyrstedømme. Det har siden skiftet omfang og karakter med de ulike styresett Bulgaria har opplevd, slik at de kongelige ordener ble avskaffet eller gitt insignier med endret ikonografi da Bulgaria ble en sosialistisk folkerepublikk og slik at man ved overgangen til demokrati etter 1990 beholdt noen av utmerkelsene fra kommunisttiden samtidig som man gjeninnførte gamle ordener fra kongedømmets tid.

Kongelige ordener[rediger | rediger kilde]

Bulgaria ble i 1878 anerkjent som et autonomt fyrstedømme. Landet fikk en grunnlov der titler og ordener var forbudt og det var derfor først etter at grunnloven ble suspendert at de første ordener ble innstiftet i desember 1881. Den første av disse var en militærorden for mot, mens den andre fikk navn etter Sankt Aleksander Nevskij, som var skytshelgen for fyrst Alexander. Etter at Bulgaria ble helt uavhengig og opphøyet til kongedømme ble det i 1909 innstiftet en orden i denne anledning, oppkalt etter Kyrillos og Methodios.

Ordensvesenet omfattet til slutt seks ordener, som i rangrekkefølge var:

I tillegg kommer hederstegn og medaljer.

Folkerepublikken[rediger | rediger kilde]

Da kongedømmet ble styrtet ble også de fleste kongelige ordener avskaffet. Ordenen for mot samt Sankt Kyrillos og Sankt Methodios’ orden ble imidlertid beholdt, i reformert utgave. Folkerepublikken Bulgaria innstiftet et ordensvesen der ni heltetitler, som var forbundet med ordener og utmerkelsestegn, rangerte foran nyinnstiftede ordener. De nye ordenene fikk ideologisk inspirert navn knyttet til arbeid og det røde flagg, men henviste også til viktige hendelser i nyere tid og til landets eldre historie.

I folkerepublikkens tid fantes det ni ærestitler og søtten ordener.

Heltetitler
Ordener

Ordenen for moderskapets ære var ikke rangert.

I tillegg kommer en stort antall medaljer og utmerkelsestegn.

Republikken[rediger | rediger kilde]

I overgangen til flerpartidemokrati og markedsøkonomi opphørte mange av folkerepublikkens ordener og utmerkelser. I en overgangsperiode fortsatte imidlertid tildeling av flere av ordenene fra folkerepublikkens tid.

Bulgarias ordensvesen ble nyordnet ved lov av 2003 og ble deretter bestående av en blanding av ordener fra kongedømmets og folkerepublikkens tid. Mens ordenene fra kongedømmets tid i hovedsak har beholdt sin opprinnelige symbolikk, inkludert kongekroner, har ordenstegnene fra folkerepublikkens tid fått revidert utformning.

Republikken Bulgaria har sju ordener, som i rangrekkefølge er:

Den militære Ordenen for mot er ikke rangert.

I tillegg kommer hederstegn og medaljer.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Bulgaria» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage & Gentry, 2006, s. 557–567 og 942–949. ISBN 0-9711966-7-2
  • Furlan, Marjan: Socialist Bulgaria. Orders and Medals 1944–1991, Toronto: Militaria House, 1997
  • Petrov, Todor: Bulgarian Orders and Medals 1878–2005, Sofia: Voenno izdatelstvo, 2005. ISBN 954-509-317-X
  • Hieronymussen, Poul Ohm og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966, s. 154–156
  • Romanoff, Dimitri: The Orders, Medals and History of the Kingdom of Bulgaria, Rungsted Kyst: Balkan Heritage, 1982. ISBN 87-981267-0-9

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]